Zdrowe przepisy Blog

Dietetyczny deser jogurtowy z musem owocowym

Zamiast kupować kolejnego batonika, warto przygotować sobie zdrowy deser na bazie świeżych, sezonowych owoców. Dziś proponuję Wam jogurtowy deser z musem porzeczkowym 🙂
deser
Składniki na 2 porcje:
* jogurt naturalny – 400g (duże opakowanie)
* żelatyna – 2 łyżeczki
* odrobina gorącej wody
* ksylitol – 3 łyżeczki
* porzeczki czerwone – 200g
* miód – 2 łyżki

Żelatynę i ksylitol rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wymieszać z jogurtem. Wstawić do lodówki, do momentu aż stężeje. Porzeczki zmiksować wraz z miodem na gładką masę (porzeczki były kwaśne, dlatego je posłodziłam, ale gdybym użyła malin, miód byłby zbędny). Mus wylać na masę jogurtową. Gotowe 🙂

Pasta pieczarkowo-jajeczna

Czasem warto zjeść kanapkę z czymś innym niż wędlina czy żółty ser. Ta pasta jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna 🙂

pasta

Składniki:
* 300g pieczarek
* 4 jajka
* pieprz, sól, koperek, papryka słodka i ostra

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni (ja nie używałam oleju, podlałam pieczarki wodą). Składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Pasta powinna być dość pikantna.

Jaglanka śniadaniowa z owocami

Dobry dzień musi rozpocząć się dobrym śniadaniem 🙂 Jeśli znudziła Wam się tradycyjna owsianka, proponujemy jaglankę z płatków jaglanych. Przygotowuje się ją kilka minut, więc jest świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Płatki jaglane są bezglutenowe i łatwo strawne, dlatego będą dobrym pomysłem dla osób, które mają problemy z trawieniem.

Jpeg

Jpeg

Na jedną porcję:

* płatki jaglane – 30g (około 5 łyżek)
* wrzątek (do zalania płatków)
* jogurt naturalny – 60g (3 łyżki)
* daktyle suszone – 3 sztuki
* nasiona słonecznika – łyżka
* siemię lniane – łyżka
* owoce świeże
* cynamon – szczypta
* ewentualnie – łyżeczka miodu

Płatki jaglane zalać wrzątkiem, poczekać chwilę, aż wchłoną wodę. Dodać do nich jogurt, nasiona, siemię lniane, owoce i posypać lekko cynamonem. Ewentualnie dodać miód. Gotowe 🙂

Dietetyczne serniczki

Śniadanie na słodko? A może podwieczorek? Polecam serniczki w wersji trochę zdrowszej 🙂Pamiętajcie, aby do każdego posiłku dodawać świeże warzywa lub owoce.

placki

Składniki na 3 porcje po 5 placków:
* ser twarogowy półtłusty – 250g
* jogurt naturalny – 1/2 dużego opakowania (200g)
* mąka pszenna – 50g (5 łyżek)
* mąka pszenna razowa – 50g (5 łyżek)
* jaja – 1 sztuka
* olej rzepakowy – 2 łyżki
* ksylitol – 2 łyżki
* cukier wanilinowy – łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
* do podania – świeże owoce (u mnie 1/2 gruszki), jogurt naturalny (3 łyżki + łyżeczka ksylitolu)
* cynamon do posypania

Twaróg wymieszać z mąką, jajkiem, jogurtem, dodać olej, proszek do pieczenia, ksylitol, cukier waniliowy. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor na patelni teflonowej (mi udało się usmażyć placki na patelni teflonowej bez dodawania tłuszczu na patelnię, ale jeśli macie z tym problem, możecie posmarować lekko patelnię olejem). Placki podawać ze świeżymi owocami, jogurtem naturalnym, posypane cynamonem

 

Domowe frytki z batata, marchewki i pietruszki

Czy wyobrażacie sobie frytki zrobione z czego innego niż ziemniaki? Jeśli nie, spróbujcie przygotować je w piekarniku z batata, marchewki i pietruszki. Niebo w gębie, szczególnie z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego 🙂

frytki

Letni chłodnik

Nie ma lepszego pomysłu na lekką letnią kolację niż chłodnik 🙂 Zawiera białko, dużo błonnika i witamin. Idealny dla tych, którzy dbają o linię.

chłodnik

Składniki na 3 porcje:
* kefir naturalny – 800g (2 duże opakowania)
* ogórek świeży – jeden długi
* pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
* rzodkiewka – pęczek
* szczypior, koperek – pęczek
* jajka – 3 sztuki
* pieprz, odrobina soli

Jajka ugotować na twardo, warzywa pokroić, wymieszać z kefirem, doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Mus z awokado i owoców

Deser bez dodatku cukru? Zdecydowanie TAK 🙂 moja propozycja to mus z awokado i owoców. Witaminy, minerały i dobre tłuszcze.

Jpeg

Składniki na 1 porcję:
* 1/3 dojrzałego awokado (ok. 50g)
* 1/2 dojrzałej gruszki (ok. 100g)
* 1/2 dojrzałego banan (ok. 70g)
* gorzkie kakao do posypania

Awokado obieramy ze skórki, podobnie banana. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i posypujemy gorzkim kakao.

I już, trwa to jakieś 3 minuty 🙂

Krem z pieczarek podany z szaszłykiem z kurczaka

Świetnym pomysłem na kolację jest zupa krem. Moja dzisiejsza propozycja to krem z pieczarek i ziemniaków podany z szaszłykiem z kurczaka 🙂 Można przygotować wersję łagodną, a dla lubiących ostrzejsze potrawy – dodać ostrą paprykę. Zupa oczywiście bez kostek rosołowych i przypraw typu Vegeta.

Jpeg

Składniki na 3 porcje zupy:
* pieczarki – 250g
* ziemniaki – 3 średnie (300g)
* seler – mały kawałek 30g
* korzeń pietruszki – 1 średni 50g
* marchew – 1 duża (100g)
* cebula – 1 duża (200g)
* olej rzepakowy – łyżka stołowa
* jogurt grecki naturalny – 2 łyżki (40g)
* woda – 500ml
* sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, świeża natka pietruszki

Składniki na szaszłyki (3szt):
* pierś kurczaka – 300g
* papryka słodka i ostra, odrobina soli
* ½ łyżeczki oleju
* patyczki do szaszłyków

Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kwadraty i marynujemy w przyprawach i oleju przez kilka godzin. Nabijamy na patyk do szaszłyków i grillujemy przed samym podaniem z każdej strony po 2 minuty albo pieczemy w piekarniku.
Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę siekamy, podsmażamy krótko na oleju i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażany pieczarki (podlewamy 2-3 łyżkami wody, żeby się nie przypaliły) i również przekładamy do garnka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew, seler i pietruszkę podobnie. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 500ml wody, lekko solimy,dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy wtedy zupę na gładki krem. Jogurt grecki mieszamy z odrobiną zupy, żeby się zahartować i dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy zupę resztą przypraw.
Porcję zupy podajemy z jednym szaszłykiem.

Zimowa zupa z soczewicy i warzyw korzeniowych

Co można zjeść zimą, żeby się rozgrzać? Zimową zupę! 🙂

Jpeg

Zimowa zupa z soczewicy i warzyw korzeniowych:
Składniki na około 4 porcje:
* marchew – 2 średnie (120g) – 0,5zł
* korzeń pietruszki – 1 średnia (60g) – 0,4zł
* seler korzeniowy – średni kawałek (60g) – 0,5zł
* soczewica czerwona – 120g suchych nasion (¾ szklanki) -1,0zł
* ziemniaki – 2 duże sztuki (250g) – 0,5zł
* koncentrat pomidorowy – łyżka (20g) – 0,3zł
* bulion ugotowany na kurczaku – 1L – 1zł (2 skrzydełka)
* papryka słodka – łyżeczka
* papryka ostra – ⅓-½ łyżeczki
* kurkuma, curry – ⅓ łyżeczki
* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – przyprawy ok. 1zł
* świeża natka pietruszki – 1,2zł

Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucamy starte warzywa, ziemniaki, soczewicę i zalewamy litrem bulionu. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy i gotujemy aż warzywa i soczewica zmiękną (soczewica rozgotuje się). Doprawiamy zupę przyprawami (powinna być dość wyrazista) i podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Koszt całej zupy to ok. 6,5zł. Koszt 1 porcji to ok. 1,6zł

Zupa porowa z mięsem mielonym

Zdrowe jedzenie nie musi być drogie 🙂 Od dziś będę starać się podawać Wam koszt przygotowania pokazywanych przeze mnie potraw. Wszystko po to, żebyście uwierzyli, że zdrowe nie oznacza drogie. Dziś proponuję Wam dziś zupę porową z mięsem mielonym.

Jpeg

Składniki (na 4porcje):
* mięso mielone z indyka – 250g – 5,5zł
* olej rzepakowy – łyżka – 0,06zł
* cebula – 1 duża sztuka (150g) – 0,4zł
* marchew – 2 średnie sztuki – 0,4zł
* korzeń pietruszki – 1 średnia sztuka – 0,3zł
* seler – mały kawałek – 0,2zł
* por – 1 duży (tylko biała część) – 2,0zł
* ziemniaki – 2 duże – 0,6zł
* śmietanka 12% (do zup) – 50 ml (1/4 szklanki) -0,6zł
* woda – 2 kubki (ok. 900ml) – 0zł
* sól, pieprz, gałka musztatołowa, papryka ostra i słodka – 0,2zł
* świeży koperek – 1/2 pęczka – 0,6zł

Mięso mielone podsmażyć krótko na 1/2 łyżeczki oleju i przełożyć do garnka. Na drugiej części oleju podmsażyć pokrojonego pora (jeśli się przypala – dodać 2-3 łyżki wody) i również przerzucić do garnka. Warzywa obrać, pokroić i dodać do mięsa z porem. Całość zalać wodą (tylko tyle, zeby zakrywało składniki). Dodać ziele angielskie, liśc laurowy, odrobinę soli i gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać śmietankę (należy ją przedtem zahartować odrobiną zupy) oraz posiekany świeży koperek. Doprawić do smaku.

Koszt całej potrawy to około 11zł. Koszt jednej porcji to 2,75zł 🙂