Zdrowe przepisy Blog

Waniliowy pudding z tapioki z musem czekoladowo-bananowym

Znudziły się Wam tradycyjne desery? Chcielibyście spróbować czegoś nowego i jednocześnie zdrowego? Proponujemy Wam prosty przepis na waniliowy pudding z tapioki* z musem bananowo-czekoladowym. Będzie smakował nie tylko dzieciom, ale i dorosłym 🙂

* tapioka – produkt skrobiowy otrzymywany z manioku. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Występuje w postaci mąki (używana jako zagęszczacz do sosów) lub granulatu (do wyrobu kisieli, legumin, puddingów). Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w dużych hipermarketach na działach ze zdrową/egzotyczną żywnością.

Pudding z tapioki

Składniki na dwie porcje:

  • tapioka w granulkach  – 100 g (suchej tapioki)
  • mleko 1,5% – 2 szklanki (lub mleko kokosowe domowego wyrobu http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/domowe-mleko-kokosowe/
  • woda – 1,5 szklanki
  • ksylitol – łyżka (można zastąpić stewią lub syropem z agawy)
  • cukier waniliowy (prawdziwy, z wanilią) – 1,5 łyżeczki
  • 2 banany
  • kakao – 2 łyżeczki

Mleko i wodę wlać do rondelka z grubym dnem, zagotować. Do gotującego płynu wsypać tapiokę, dodać cukier waniliowy i ksylitol i gotować na bardzo małym ogniu (co jakiś czas mieszając) około 40 minut (granulki muszą zrobić się przezroczyste). Rozlać do salaterek i ostudzić. Banana zmiksować z kakao i 2 łyżkami mleka, wylać na wierzch puddingu.

Ciasto marchewkowe

Jeżeli ktoś potrzebuje czasami czegoś słodkiego do kawy, warto połączyć przyjemne z pożytecznym. Kto powiedział, że musimy wybierać pomiędzy ciastem, a warzywami? ;D Przedstawiamy naszą wersję piernikowego ciasta marchewkowego.

20160416_092822

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 4 starte na grubych oczkach marchewki
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • po łyżeczce: proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cukru waniliowego, przyprawy do piernika, cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka stewii
  • 2 łyżki miodu

Masa:

  • kostka (200 g) chudego twarogu-musimy wybrać miękki ser
  • łyżeczka stewii
  • 2 łyżki miodu

Jaja roztrzepujemy rózgą z solą, stewią i miodem. Powoli dodajemy olej, cały czas mieszając. Następnie powoli dosypujemy mieszankę mąk wymieszaną z proszkiem, sodą i przyprawami. Mieszamy. Na koniec dodajemy odciśniętą marchewkę i mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok 50 min- należy sprawdzać ciasto (do suchego patyczka), może potrzebować trochę mniej lub więcej czasu.

Masa:

Twaróg miksujemy ze stewią i miodem. Tak, nic więcej nie trzeba – wychodzi kremowa, zwarta masa 🙂

Kiedy ciasto już przestygnie, przekładamy je masą i posypujemy stewią w proszku. Smacznego!

Wiosenny detoks - czy warto? Czyli słów kilka o detoksie oczami dietetyka.

 

Prawdą jest, że obecnie narażeni jesteśmy na wiele różnorodnych substancji toksycznych. Pochodzą one nie tylko z pożywienia, ale również z wody, powietrza czy gleby. Niestety często nie mamy wpływu na to, jakim powietrzem oddychamy albo jaką pijemy wodę. Wiele osób planuje więc wiosenny detoks, który ma na celu oczyszczenie organizmu z nadmiaru nagromadzonych toksyn. Czy jednak taki kilkudniowy detoks ma sens i czy jest dla nas bezpieczny? Rozprawmy się z kilkoma powszechnie panującymi mitami:

pytania

  • Detoks polega na głodówce i piciu wyłącznie wody

Głodówka nie jest dla naszego organizmu obojętna. Może ona doprowadzić do zaburzeń wodno-elektrolitowych, bólów głowy, omdleń, osłabienia organizmu czy spadku odporności. Głodówka jest szczególnie niebezpieczna dla osób chorych (np. głodówka u osób chorujących na dnę moczanową może wywołać atak choroby, zaś u osób z kamicą żółciową ostre zapalenie dróg żółciowych, a nawet ostre zapalenie trzustki). Dodatkowo dłuższej trwająca głodówka może skończyć się dla nas niedoborami witamin i składników mineralnych oraz utratą masy mięśniowej.

  • Detoks polega na spożywaniu przez kilka dni jednego produktu spożywczego, np. kapusty (dieta kapuściana), grejpfrutów lub kaszy jaglanej

Tzw. monodiety (czyli diety jednoskładnikowe) są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu, ponieważ mogą doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witamin. Nie istnieje bowiem jeden produkt spożywczy (choćby nie wiem jak zdrowy), który dostarczałby wszystkich niezbędnych nam witamin i składników mineralnych.

  • Detoks może przeprowadzić każdy beż żadnych nieprzyjemnych konsekwencji

Jeśli już ktoś decyduje się na przeprowadzenie detoksu to musi pamiętać, że głodówka nie jest zalecana nikomu. Natomiast 1-2 dniowe kuracje sokami lub koktajlami owocowo-warzywnymi są przeciwwskazane dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób chorych, intensywnie trenujących i pracujących fizycznie, kobiet w trakcie menstruacji, osób starszych oraz osób z niedowagą. Detoks powinien być przeprowadzany (nawet u osób zdrowych) zawsze pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

  • Detoks to szybki sposób na utratę zbędnych kilogramów

Rzeczywiście w czasie głodówki tracimy kilogramy, tyle, że nie jest to tkanka tłuszczowa, a WODA. Organizm nie jest w stanie w takim tempie spalać tkanki tłuszczowej, więc szybka utrata masy ciała wiąże się tylko i wyłącznie z utratą płynów z organizmu. Utracone kilogramy powrócą bardzo szybko po powrocie do normalnej diety.

Co więc proponujemy jako dietetycy na wiosnę?

Jeśli jesteś zdrowy i masz ochotę odciążyć swój przewód pokarmowy po zimie, możesz zastosować u siebie 1-2 dniową kurację opartą na świeżo wyciskanych sokach owocowo-warzywnych, koktajlach oraz w mniejszej ilości na kaszach, chudym mięsie lub rybach, naturalnym nabiale i orzechach.  Pamiętać powinieneś również o odpowiednim nawodnieniu organizmu i rezygnacji w tym czasie z kawy, herbaty i alkoholu. Taka niskokaloryczna dieta (ale nie głodówka) dostarczy Twojemu organizmowi odpowiednią dawkę węglowodanów i białka niezbędnych do pracy mózgu oraz błonnika do uregulowania perystaltyki jelit. Jednocześnie pomoże ona uniknąć niebezpiecznych zaburzeń elektrolitowych oraz zasłabnięć.

Autor: mgr Marta Szałwińska, dietetyk, psychodietetyk

Krem z buraczków

Dietetyczny, pyszny, zdrowy i sycący krem z buraczków. Świetne źródło żelaza, błonnika i antyoksydacyjnych antocyjanów. Może być świetnym sposobem na przemycenie warzyw do diety dziecka. Smakuje zarówno maluchom, jak i dorosłym.

20160318_122543

Składniki na 4 porcje:

  • 3 średniej wielkości buraki
  • duży ziemniak
  • cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • pół łyżeczki cukru
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • olej konopny do podania (polecamy Olejowe Smaki)

Wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy podsmażyć na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać do niej imbir i pokrojone buraczki. Po chwili dorzucić ziemniaka. Kiedy wszystko już pachnie, zalewamy wodą odrobinę ponad poziom warzyw (oczywiście później będziemy regulować gęstość naszego kremu przegotowaną wodą lub bulionem). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy ok 30 min. Czekamy chwilę, aż zupa przestygnie. Doprawiamy do smaku i wszystko miksujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Podajemy z natką pietruszki i łyżeczką oleju konopnego ( polecamy Olejowe Smaki)- nada cudownego orzechowego posmaku naszej zupie.

Sałatka z awokado, serem sałatkowym i pestkami słonecznika

Macie czasem ochotę zjeść na kolację wielką porcję warzyw? Jeśli tak, to proponujemy Wam sałatkę z surowych warzyw, która dodatkowo dostarczy Waszemu organizmowi dużej porcji zdrowych tłuszczów roślinnych. Jednym z najzdrowszych źródeł tych tłuszczów są oleje tłoczone na zimno, awokado, pestki i orzechy. I wszystkie te składniki wykorzystaliśmy do przyrządzenia naszej lekkiej sałatki.

Sałatka "Zdrowe Tłuszcze"

 

Składniki na 1 porcję:

  • mix sałat (gotowy lub sporządzony samodzielnie z ulubionych sałat) – 2 garście
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • kilka oliwek czarnych
  • ser sałatkowy (u nas bałkański, kupiony w dyskoncie, ale można również użyć sera korycińskiego lub fety) – 70 g
  • pestki słonecznika – 2 łyżki
  • dressing: 1 łyżka oleju z wiesiołka Olejowe Smaki + 1/4 łyżki octu balsamicznego + sok z cytryny

Warzywa umyć, rozdrobnić, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę ser, awokado. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Polać dressingiem. Gotowe 🙂

Ciasteczka owsiane

Niedziela to dzień, który kojarzy się z czymś słodkim jak żaden inny. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się pysznym ciastkiem do kawy, a przy okazji dbać o zdrowie i sprawną pracę przewodu pokarmowego proponujemy ciasteczka owsiane. To chyba nasza ulubiona dawka błonnika pokarmowego, a wszyscy którym poranne owsianki nie są obce, nie będą mieli problemu ze znalezieniem składników…wystarczy otworzyć szafkę i wziąć to co najbardziej lubimy 🙂 20160320_115529 Nasze składniki na dużą blaszkę ciastek:

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki otrąb pszennych
  • po 1/4 szklanki siemienia lnianego, nasion słonecznika i sezamu
  • 2 łyżki masła
  • garść rodzynek i żurawiny suszonej
  • szklanka orzechów arachidowych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli, cukru waniliowego i łyżeczka proszku do pieczenia

Na patelni podgrzewamy masło. Podsmażamy na nim płatki, otręby, siemię lniane, sezam i słonecznik. Kiedy będą już rumiane i pachnące, przesypujemy je do miski. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wykładamy łyżką na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i formujemy ulubiony kształt. Pieczemy w 180 st C ok 15-20 min do zrumienienia. Obowiązkowo dzielimy się z bliskimi 🙂

Obłędny krem czekoladowy z awokado

Kto z nas nie lubi słodkich dodatków do pieczywa? To przecież smak dzieciństwa.

Ale czy da się jeść takie produkty i jednocześnie dbać o swoje zdrowie? Okazuje się że TAK

Przedstawiamy obłędny czekoladowy krem sporządzony na bazie awokado i bananów. Awokado jest bezcennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo korzystny wpływa na nasz organizm. Do tego banany poprawiające nasze samopoczucie i kakao, czyli zastrzyk antyoksydantów i magnezu.

12674898_1051761898215627_1377716939_o

Składniki na słoiczek:

  • dojrzałe awokado
  • dwa banany
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki stewii w proszku
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera. Dokładnie miksujemy przez kilka chwil. Gotowe!

Jest świetnym dodatkiem do pełnoziarnistych bułeczek i wafelków ryżowych… i oczywiście tak jak tradycyjne kremy czekoladowe, najlepiej smakuje prosto ze słoika 😉

Pasta z soczewicy z olejem z wiesiołka

O tym, że nienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne słyszał już chyba każdy. Niestety często nie wiemy gdzie możemy je znaleźć i jak wykorzystać w swojej kuchni. Dlatego chcemy przybliżyć wam bogactwo olei roślinnych tłoczonych na zimno, z których powinniśmy na co dzień korzystać. Dzisiejszym bohaterem jest olej z wiesiołka. Jest bogatym źródłem kwasu gamma-linolenowego i fitosteroli. Dzięki temu ma m.in. pozytywny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu oraz dobrej kondycji serca i układu krążenia. Powinien być szczególnie lubiany przez wszystkie panie. Świetnie nawilża skórę, koi podrażnienia i wygładza płytkie zmarszczki. Jest również polecany przy bólach miesiączkowych oraz w okresie przekwitania.

Dzisiejszą propozycją na wykorzystanie oleju z wiesiołka jest aromatyczna pasta z soczewicy. Pamiętajcie, aby przechowywać olej w ciemnym naczyniu w lodówce. Dla nas świetnie sprawdzają się małe, poręczne butelki oleju z zaprzyjaźnionej, lokalnej firmy Olejowe Smaki.

KODAK Digital Still Camera

Pasta z soczewicy z olejem z wiesiołka

Składniki:

  • soczewica czerwona 125g (przed ugotowaniem)
  • duża marchew
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz, imbir suszony, kurkuma, papryka ostra i słodka, ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju z wiesiołka Olejowe Smaki

Soczewicę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10min. Po tym czasie zlewamy wodę i jeszcze raz przepłukujemy. Cebulkę i czosnek siekamy. Marchew kroimy w grube plastry. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Szklimy na nim cebulkę, następnie dodajemy marchew i wszystko obficie posypujemy kurkumą i imbirem. Jako ostatni dodajemy czosnek. Po chwili dosypujemy odsączoną soczewicę i wszystko zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Dodajemy wtedy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dolewamy wody i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy soczewica wchłonie prawie cały płyn, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.  Kiedy masa jest już chłodna, przekładamy ją do misy blendera, dodajemy mielony len, 1,5 łyżki oleju z wiesiołka i doprawiamy wszystko do smaku. Dokładnie wszystko miksujemy i przekładamy do słoiczków. Przed podaniem polewamy pastę pozostałym olejem z wiesiołka i posypujemy czarnuszką.

Pieczone kotlety jaglano-brokułowe

Dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

Dla tych, którzy chcą na obiad zjeść czasem coś innego niż kotlety mielone.

Dla tych, którzy chcieliby jeść więcej warzyw, ale nie mają na nie pomysłu.

Dla tych, którzy dbają o zdrowie i linię.

Dla wszystkich – pieczone kotlety jaglano-brokułowe z sezamem 🙂

Kotlety jaglano-brokułowe

Kotlety jaglano-brokułowe

Składniki:

  • kasza jaglana – 150 g
  • brokuły – 1 średnia główka
  • jajo – 1 sztuka
  • otręby owsiane – 3 łyżki
  • sezam – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – łyżka
  • koperek świeży
  • pieprz, sól, odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • sos czosnkowy: jogurt naturalny grecki + czosnek + koperek świeży

Kaszę jaglaną zalać 3 razy większą ilością wody, ugotować i ostudzić. Brokuły ugotować i zblendować. Kasze wymieszać z brokułami, dodać jajko, otręby, sezam, koperek i przyprawy, dokładnie wymieszać. Dłońmi formować niewielkie kotleciki i układać na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety delikatnie posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.

Tofucznica

TOFUCZNICA – nie, to nie jest jajecznica 🙂

Jeśli znudziła się Wam tradycyjna jajecznica i chcecie spróbować czegoś nowego to jest dla Wam alternatywa – tofucznica. W czasie kolejnych zakupów wrzućcie do koszyka tofu naturalne. Tofu to ser otrzymywany z mleka sojowego. Jest bogatym źródłem białka (11g/100g produktu), dlatego jest stosowane jest jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan. Dodatkowo dostarcza wapnia, żelaza, fosforu, potasu, witamin z grupy B i witaminy E. Nie zawiera również cholesterolu i jest niskokaloryczne (80-100 kcal/100g) dlatego mogą je spożywać osoby na dietach odchudzających. Jeśli chcecie uniknąć spożywania tofu z soi modyfikowanej kupujcie tylko wersję ekologiczną (BIO).

Wiele osób twierdzi, że tofu  smakuje jak tektura, jest gumowate i zupełnie nie da się go dobrze przyrządzić. Rzeczywiście surowe tofu nie jest najsmaczniejsze, jednak odpowiednio je przyprawiając można przyrządzić z niego naprawdę pyszne danie. Aby nadać tofu smak możemy zamarynować je w jednej w następujących zalew:

  • oliwa z oliwek, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, posiekana bazylia
  • sos sojowy wymieszany z  zimną wodą i majerankiem, tymiankiem, czosnkiem
  • olej z pestek dyni i sos sojowy

Możecie też przygotować z niego pyszną tofucznicę doprawioną curry, kurkumą i czarnym mielonym pieprzem.

Tofucznica

Tofucznica

Składniki na 1 porcję:
* tofu naturalne – 150g
* 1/2 średniej cebuli
* szczypta curry
* 2 szczypty kurkumy
* sól, pieprz
* łyżeczka oleju rzepakowego
* warzywa, szczypiorek – wg uznania

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokruszone tofu, curry, kurkumę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z warzywami i pieczywem.

Zapraszamy do śledzenia naszego fanpage`a https://www.facebook.com/smacznaterapia/