Zdrowe przepisy Blog

Pasta z czerwonej fasoli i buraka

Jeśli nie macie pomysłu na pastę kanapkową albo dodatek do pełnoziarnistych krakersów na imprezę, przed Wami pasta z czerwonej fasoli i buraka 🙂

pasta z fasoli i buraka

Pasta z czerwonej fasoli i buraka

Potrzebujecie:
* 1 średniego buraka
* puszkę czerwonej fasoli – ok. 240g
* 2 łyżeczki chrzanu (lub więcej, według upodobań)
* olej rzepakowy – 2 łyżki
* sok z cytryny, pieprz, sól

Buraka wyszorować, zawinąć (nie obierając) w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości (trwa to od 40 do 60 min, w zależności od wielkości buraka). Upieczonego buraka obrać ze skórki i wystudzić. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku. Do blendera wrzucić pokrojonego buraka, fasolę, chrzan oraz olej i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Rafaello z kaszy jaglanej

Kto lubi Rafaello – ręka w górę! 🙂 Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na domowe rafaello z kaszy jaglanej. Zdrowe, słodkie i pyszne <3

 

rafaello
Składniki na 20 pralinek:
* 100g suchej kaszy jaglanej
* 250 ml mleka kokosowego własnej roboty
* Miód – 3 łyżki lub ksylitol
* Aromat waniliowy – kilka kropel
* Migdały – 20 sztuk
* Pestki słonecznika – 15g
* Wiórki kokosowe
Migdały zalać gotującą się wodą, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki za pomocą małego nożyka. Kaszę wsypać do garnka, prażyć (cały czas mieszając) kilka minut lub do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach. Następnie przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i ponownie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym, zagotować,
zmniejszyć ogień do minimum, dodać miód/ksylitol, kilka kropel aromatu waniliowego (lub rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii). Gotować pod przykryciem do miękkości. Zdjąć z ognia (wyjąć wanilię), dodać zmielone pestki słonecznika, dokładnie wymieszać. Powinna powstać
gęsta, kleista papka. Z kaszy formować zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka wkładać po jednym migdale. Zamykać kulkę, obtaczać w wiórkach kokosowych.

Domowe mleko kokosowe

Zrób sobie MLEKO… kokosowe 🙂
Próbowaliście kiedyś przygotować własne mleko kokosowe? Świetnie nadaje się do kawy, kakao, wypieków, ciast czy naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a mleko nadaje się dla osób nietolerujących laktozy i z alergią na białka mleka krowiego.

 

 mleko

 

Składniki:

* wiórki kokosowe – 150 g
* wrzątek – 1 L
* duża gaza do przesączania

Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż całość do blendera z misą i miksuj około 4 minuty na średnich obrotach. Całość przesącz przez gazę, tak, aby wycisnąć z wiórków jak najwięcej mleka. Możesz je ponownie zalać 0,5L wrzątku i zmiksować.

Mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu do 3 dni. W tym czasie będzie wytrącać się z niego tłuszcz w postaci skorupki na wierzchu mleka (jest to naturalne zjawisko, ponieważ wiórki kokosowe zawierają sporo tłuszczu). Aby się jej pozbyć, wystarczy mleko podgrzać.

Czy pamiętasz o suplementacji witaminy D?

W naszej szerokości geograficznej od września do kwietnia WSZYSTKIM zalecana jest suplementacja witaminą D. Dlaczego? Ponieważ w tych miesiącach mamy zbyt mało słońca, ale zapewnić sobie odpowiednią syntezę tej witaminy pod wpływem promieni UV. Skutkuje to niedoborami witaminy D u większości Polaków.

witamina D

suplementacja witaminy D

Do czego prowadzi niedobór witaminy D?
* u dzieci do krzywicy
* u dorosłych do osteomalacji (rozmiękania kości) i osteoporozy
* osłabienia odporności i częstych infekcji
* osłabienia, łatwego męczenie się, zaburzeń koncentracji
* zaburzeń funkcjonowania układu mięśniowego (m. in. zmniejszenia siły mięśniowej)
* stanów zapalnych skóry
Dodatkowo niedobory witaminy D są wiązane z występowaniem cukrzycy typu 2, chorób autoimmunologicznych (np. cukrzycy typu 1, choroby Crohna, RZS-u), nowotworów, zawałów serca i udarów mózgu, a nawet depresji i chorób psychicznych!

Zalecane dawki:
* dzieci i młodzież (1-18 r.ż.) 600-1000 IU/dobę
* dorośli – 800-2000 IU/dobę

U osób z otyłością zapotrzebowanie to wzrasta. Jeśli masz wątpliwości, jaką dawkę witaminy D powinieneś przyjmować, skontaktuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem, którzy pomogą Ci ją odpowiednio dobrać.

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe bez cukru

Zdrowe i pyszne ciasteczka bez dodatku cukru <3 Idealne do gorącej kawy lub herbaty.

ciastka czekoladowe

ciastka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe:

Składniki na 16 ciastek po 25g:
• Masło orzechowe – 50g
• Miód daktylowy – 120g (4 łyżki) przepis tutaj: http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/miod-daktylowy-do-slodzenia/
• Mleko 3,2% – 3 łyżki (ok. 30ml)
• Skórka starta z ½ pomarańczy
• Sok wyciśnięty z ½ pomarańczy (ok. 50-60ml)
• Kakao gorzkie – 25g (3 łyżki)
• Mąka pszenna razowa typ 2000 – 40g
• Mąka kukurydziana – 70g
• Aromat waniliowy – 6 kropel
• Banan – 50g (1/2 średniej sztuki)
• Nasiona słonecznika – 20g

Do miski wrzucić masło orzechowe, miód daktylowy, mleko, rozgniecionego banana i wymieszać aż składniki dokładnie się połączą (można to robić nad kąpielą wodną, wtedy masło orzechowe szybciej zmięknie). Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczy, aromat waniliowy, kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz zmielone nasiona słonecznika i wyrobić ciastko (powstanie kula dość lepkiego ciasta). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formować z ciasta kule o wadze 25g (można zwilżać ręce wodą, wtedy ciasto nie będzie się tak kleić) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę delikatnie spłaszczyć palcami i ponownie zrobić to samo końcówką widelca (tymi widełkami), powstaje wtedy charakterystyczny wzór. Ciasteczka piec około 17-20 minut (warto jednak sprawdzać, czy się nie przypalają).

Miód daktylowy do słodzenia

Czego zazwyczaj używacie do słodzenia? Cukru czy może sięgacie po lepsze zamienniki – miód, stewię lub ksylitol? Dziś chciałabym pokazać Wam jak niesamowicie łatwo można przygotować w domu własny “miód” daktylowy. Zawiera on błonnik pokarmowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grypy B, czyli wszystko co znaleźć można w daktylach. Nadaje się do słodzenia potraw, ciepłych napojów (mmm, herbata z daktylami <3) czy ciast.

Miód daktylowy

Miód daktylowy


Składniki:
* daktyle suszone – 200g
* woda – 250ml
* sok z cytryny – łyżka

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sok z cytryny i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli dodamy więcej wody, powstanie nam syrop, jeśli mniej – “miód”. Przechowywać kilka dni w lodówce, w zamkniętych opakowaniu.

Placki bananowe bez mąki i cukru

Czy da się zrobić placki bez mąki? No pewnie, że się da 🙂 Wystarczy przygotować je z bananów i jajek. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Placki bananowe idealne na śniadanie 🙂
placki
Składniki na 2 porcje (po około 7 małych placków):
* banan – 2 duże dojrzałe sztuki (ok. 250g)
* jajka – 2 sztuki
* 1/4 łyżeczki cynamonu
* olej rzepakowy – 2 łyżeczki
* świeże owoce sezonowe – u mnie borówka i czarna porzeczka

Banan rozgnieść widelcem, dodać jajka i ponownie dokładnie rozmieszać widelcem (ja użyłam blendera, bo było łatwiej). Dodać cynamon i łyżeczkę oleju, ponownie wymieszać. Smażyć małe placki na rozgrzanej teflonowej patelni posmarowanej olejem (najlepiej pędzelkiem, tak, żeby pokryta była cała powierzchnia patelni). Gdy pojawią się bąbelki – przewrócić na drugą stronę. Pycha!

Dietetyczny deser jogurtowy z musem owocowym

Zamiast kupować kolejnego batonika, warto przygotować sobie zdrowy deser na bazie świeżych, sezonowych owoców. Dziś proponuję Wam jogurtowy deser z musem porzeczkowym 🙂
deser
Składniki na 2 porcje:
* jogurt naturalny – 400g (duże opakowanie)
* żelatyna – 2 łyżeczki
* odrobina gorącej wody
* ksylitol – 3 łyżeczki
* porzeczki czerwone – 200g
* miód – 2 łyżki

Żelatynę i ksylitol rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wymieszać z jogurtem. Wstawić do lodówki, do momentu aż stężeje. Porzeczki zmiksować wraz z miodem na gładką masę (porzeczki były kwaśne, dlatego je posłodziłam, ale gdybym użyła malin, miód byłby zbędny). Mus wylać na masę jogurtową. Gotowe 🙂

Pasta pieczarkowo-jajeczna

Czasem warto zjeść kanapkę z czymś innym niż wędlina czy żółty ser. Ta pasta jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna 🙂

pasta

Składniki:
* 300g pieczarek
* 4 jajka
* pieprz, sól, koperek, papryka słodka i ostra

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni (ja nie używałam oleju, podlałam pieczarki wodą). Składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Pasta powinna być dość pikantna.

Jaglanka śniadaniowa z owocami

Dobry dzień musi rozpocząć się dobrym śniadaniem 🙂 Jeśli znudziła Wam się tradycyjna owsianka, proponujemy jaglankę z płatków jaglanych. Przygotowuje się ją kilka minut, więc jest świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Płatki jaglane są bezglutenowe i łatwo strawne, dlatego będą dobrym pomysłem dla osób, które mają problemy z trawieniem.

Jpeg

Jpeg

Na jedną porcję:

* płatki jaglane – 30g (około 5 łyżek)
* wrzątek (do zalania płatków)
* jogurt naturalny – 60g (3 łyżki)
* daktyle suszone – 3 sztuki
* nasiona słonecznika – łyżka
* siemię lniane – łyżka
* owoce świeże
* cynamon – szczypta
* ewentualnie – łyżeczka miodu

Płatki jaglane zalać wrzątkiem, poczekać chwilę, aż wchłoną wodę. Dodać do nich jogurt, nasiona, siemię lniane, owoce i posypać lekko cynamonem. Ewentualnie dodać miód. Gotowe 🙂