• Author:admin
  • Comments:0

Aromatyczna zupa z dyni z orzechami włoskimi

Sezonowe warzywa i owoce są najbogatsze w witaminy i składniki mineralne. Kiedy więc nastaje czas świetności naszych polskich warzyw, warto korzystać z ich bogactwa. Jednym z nich jest dynia. Poza niską kalorycznością, jest świetnym źródłem beta-karotenu, wpływającego m.in. na funkcjonowanie naszego wzroku. Już 100 g dyni zawiera połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Zawiera ponadto wapń, cynk i witaminy z gr. B. Jedną z propozycji jej wykorzystania w kuchni jest zupa krem. Syci, rozgrzewa i …smakuje niebiańsko.14159261_1113824355360863_1134035987_nSkładniki na 4 porcje:

  • dynia -ok 2 kg
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaczki
  • 2 małe jabłka
  • cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • imbir, kurkuma, pieprz, sól, chilli
  • cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym)
  • 4 łyżki orzechów włoskich

Cebulę siekamy w kostkę. Dynię obieramy, wykrawamy miąższ i kroimy na małe kawałki. Podobnie marchew i ziemniaki. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej. Kiedy się rozgrzeje, szklimy na nim cebulkę, po chwili dodajemy resztę warzyw. Doprawiamy imbirem i kurkuma i podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy wszystko wodą (aby zakryła warzywa), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Kiedy zupa przestygnie doprawiamy ją do smaku i miksujemy za pomocą blendera. Podajemy z posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.