• Author:admin
  • Comments:0

Gulasz z zielonej soczewicy i warzyw

Szybki, prosty gulasz wegetariański. Do podania z kaszą oraz świeżymi warzywami. Bogactwo błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz białka roślinnego.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Zielona soczewica – 60 g suchych nasion (5 łyżek)
  • Papryka czerwona – 1 duża
  • Pieczarki – 150 g
  • Marchew – 100 g
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przecier pomidorowy – 500 g
  • Pół szklanki wody
  • Pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, papryka wędzona w proszku, cząber, sól

W garnku na oleju zeszklić posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i paprykę, pokrojone w plastry pieczarki, dorzucić soczewicę i smażyć tak 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy, wodę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Doprawić pieprzem, solą, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, odrobiną papryki wędzonej w proszku, cząbrem.