• Author:admin
  • Comments:0

Miód daktylowy do słodzenia

Czego zazwyczaj używacie do słodzenia? Cukru czy może sięgacie po lepsze zamienniki – miód, stewię lub ksylitol? Dziś chciałabym pokazać Wam jak niesamowicie łatwo można przygotować w domu własny “miód” daktylowy. Zawiera on błonnik pokarmowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grypy B, czyli wszystko co znaleźć można w daktylach. Nadaje się do słodzenia potraw, ciepłych napojów (mmm, herbata z daktylami <3) czy ciast.

Miód daktylowy

Miód daktylowy


Składniki:
* daktyle suszone – 200g
* woda – 250ml
* sok z cytryny – łyżka

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sok z cytryny i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli dodamy więcej wody, powstanie nam syrop, jeśli mniej – “miód”. Przechowywać kilka dni w lodówce, w zamkniętych opakowaniu.