• Author:admin
  • Comments:0

Pełnoziarniste czekoladowe babeczki

Tłusty czwartek coraz bliżej. Planujecie jeść tradycyjne pączki i faworki? Ja proponuję Wam zdrowsza wersję pełnoziarnistych czekoladowych babeczek 🙂 Kalorycznością nie różnią się bardzo od swojej tradycyjne wersji, ale mają więcej błonnika pokarmowego i mniej cukru. I najważniejsze – są niesamowicie pyszne!

Jpeg

Składniki na ok. 15 babeczek:
* Mąka pszenna razowa – 240g (2 szklanki)
* Czekolada gorzka min. 60% kakao – 100g (tabliczka)
* Kakao gorzkie – 50g (5 łyżek)
* Cukier (można wybrać trzcinowy albo zastąpić stewią) – 100g (1/2 szklanki)
* Olej rzepakowy – 125 ml (1/2 szklanki)
* Jaja kurze – 3 sztuki
* Kefir naturalny – 250g
* Soda oczyszczona – łyżeczka
* Proszek do pieczenia – 1 i ½ łyżeczki
* Szczypta soli

Suche składniki wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać kefir, jajka, olej i cukier. Składniki suche dodawać stopniowo do mokrych, ciągle mieszając. Dodać posiekaną drobno czekoladę. Ciastem napełniać foremki do muffinek i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

 

Tagi: ,