• Author:admin
  • Comments:0

Zimowa zupa z soczewicy i warzyw korzeniowych

Co można zjeść zimą, żeby się rozgrzać? Zimową zupę! 🙂

Jpeg

Zimowa zupa z soczewicy i warzyw korzeniowych:
Składniki na około 4 porcje:
* marchew – 2 średnie (120g) – 0,5zł
* korzeń pietruszki – 1 średnia (60g) – 0,4zł
* seler korzeniowy – średni kawałek (60g) – 0,5zł
* soczewica czerwona – 120g suchych nasion (¾ szklanki) -1,0zł
* ziemniaki – 2 duże sztuki (250g) – 0,5zł
* koncentrat pomidorowy – łyżka (20g) – 0,3zł
* bulion ugotowany na kurczaku – 1L – 1zł (2 skrzydełka)
* papryka słodka – łyżeczka
* papryka ostra – ⅓-½ łyżeczki
* kurkuma, curry – ⅓ łyżeczki
* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – przyprawy ok. 1zł
* świeża natka pietruszki – 1,2zł

Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wrzucamy starte warzywa, ziemniaki, soczewicę i zalewamy litrem bulionu. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lekko solimy i gotujemy aż warzywa i soczewica zmiękną (soczewica rozgotuje się). Doprawiamy zupę przyprawami (powinna być dość wyrazista) i podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Koszt całej zupy to ok. 6,5zł. Koszt 1 porcji to ok. 1,6zł