• Author:admin
  • Comments:0

Zupa pomidorowa z mięsnymi pulpecikami i makaronem

Bardzo szybka i prosta zupa z pulpecikami świetnie sprawdzi się jako danie główne na obiad. Z pewnością pokochają ją dzieci, które uwielbiają nie tylko pomidorówkę, ale i pulpety 🙂

rsz_img_20170517_160847

Zupa pomidorowa z mięsnymi pulpecikami

Składniki:
  • Jaja – 1 szt
  • Bułka tarta – 3 łyżki
  • Cebula – 150 g
  • Koncentrat pomidorowy 30% – 2 łyżki
  • Marchew – 150 g
  • Mięso mielone wieprzowe z szynki – 250 g
  • Pietruszka, natka
  • Przecier pomidorowy – 500 g
  • Woda – 2 litry
  • Suszona włoszczyzna – 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny, słodka i ostra papryka

 

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem, formować pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Wodę zagotować, dodać liścia laurowe, ziele angielskie, wrzucać do niej pojedynczo pulpeciki. Gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać suszoną włoszczyznę, pokrojoną marchew i posiekaną cebulę. Gotować kolejne 10 minut. Dodać koncentrat i przecier pomidorowy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę, pieprz czarny, słodką i ostrą paprykę, sól.