o nas

dr n. o zdr. Kamila Szałwińska

Jestem dietetyczką kliniczną, doktorem nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauk o zdrowiu, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.   Z ramienia Fundacji Insulinooporność uzyskałam tytuł „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym”.  Współpracuję z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych przy I Klinice Chirurgii USK. W ramach współpracy z Zakładem Biotechnologii Żywności UMB prowadzę zajęcia dydaktyczne dla studentów kierunku Dietetyka.

Moją pasją jest przekazywanie zdobytej wiedzy, stąd też przeprowadzam warsztaty i prelekcje z zakresu dietetyki i żywienia. W  tym zakresie mam doświadczenie we współpracy ze szkołami, Urzędami Miast oraz  stowarzyszeniami.

Jestem autorką i współautorką artykułów naukowych z zakresu Dietetyki oraz uczestniczką konferencji naukowych z tego zakresu. Chcąc nieustannie podnosić swoje kwalifikacje biorę udział w  wielu szkoleniach, m.in.:

  • „Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”
  • „Praca z dziećmi w kontekście psychodietetyki”
  • SOIT – School of Insulinresistance Therapy
  • SOIT PRO – School of Insulinresistance Therapy
  • „Bułka na śniadanie, obiad, kolację. O neofobii żywieniowej praktycznie”
  • „Wydobywanie motywacji pacjentów”
  • „Edukator w cukrzycy”
  • „Prowadzenie badań klinicznych zgodnie z zasadami dobrej praktyki klinicznej”

Praca z ludźmi to coś o czym marzyłam od zawsze, dlatego też moją dewizą jest uśmiech,  cierpliwość i pozytywne nastawienie. Bezcenną zapłatą jest wdzięczność moich pacjentów.

 

mgr Marta Szałwińska

Jestem dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku,  autorką tekstów na portale poświęcone zdrowemu odżywianiu. Jestem członkiem Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie oraz pełnię w niej funkcję koordynatora regionalnego. Otrzymałam także tytuł „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym”. Współpracuję z grupą wsparcia pacjentów bariatrycznych przy I Klinice Chirurgii USK.

W myśl zasady „kto stoi w miejscu ten się cofa” stale dokształcam się i podnoszę swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach i szkoleniach:

  • Szkolenie „Edukator w cukrzycy” (2015)
  • Studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku (2016-2017)
  • Szkolenie „Wydobywanie motywacji pacjentów” (2017)
  • Szkolenie SOIT – School of Insulinresistance Therapy (Szkoła Terapii Insulinooporności) (2018)
  • Szkolenie „Postępowanie żywieniowe u pacjentów przed i po zabiegu bariatrycznym – dietoterapia” (2018)
  • Szkolenie „Dietoterapia w insulinooporności” (2019)
  • Szkolenie „Opieka żywieniowa nad chorym bariatrycznym po rękawowej resekcji żołądka” (2019)
  • Szkolenie „Samokontrola w odchudzaniu” (2020)
  • Szkolenie „Napadowe objadanie się. Program pracy z pacjentem” (2020)
  • Szkolenie „Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych” (2020)
  • Szkolenie „Hipoglikemia reaktywna – postępowanie dietetyczne” (2021)
  • Szkolenie „Adaptacje Metaboliczne – Dowody Naukowe i Praktyka” (2021)
  • Szkolenie „SIBO w Teorii i Praktyce” oraz „Żywienie i Suplementacja w Zespole Jelita Drażliwego” (2021)
  • Szkolenie „Psychologia dla dietetyka” (2021)
  • Szkolenie SOIT PRO – School of Insulinresistance Therapy (Szkoła Terapii Insulinooporności) edycja druga zaawansowana (2022) i wiele innych.

W wolnych chwilach chętnie gotuję. Dlatego jadłospisy przeze mnie przygotowywane są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Najważniejsze jest dla mnie, aby moi klienci postrzegali zmianę sposobu żywienia jako nowy, ciekawy i przede wszystkim zdrowy sposób na życie a nie przykry obowiązek. Gwarantuje to trwałe efekty i radość z zauważalnych zmian.

Marta Szałwińska – ZnanyLekarz.pl