Zdrowe przepisy Blog

Kurczak pieczony w cydrze

Marzy się Wam zdrowy a zarazem pyszny obiad? Oto on! Kurczak pieczony w cydrze podawany z kaszą gryczaną i pekińską surówką. Proste, pyszne i pełnowartościowe danie.

rsz_20161205_125256Na 4 porcje potrzebujemy:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 dużego jabłka
  • 12 śliwek suszonych
  • 2 ząbków czosnku
  • szczypty soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, pieprzu cayenne
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • 12 łyżek suchej kaszy gryczanej
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 małej papryki
  • 3 łyżek jogurtu greckiego
  • ulubionych przypraw

Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy w przyprawach (świetnie smakuje przyprawiony na ostro). Czosnek siekamy. Jabłka kroimy na ósemki. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy cydrem. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po 10 min zmniejszamy na 180 stopni i pieczemy ok 20 min aż mięso będzie miękkie.

Z kapusty, pomidorków i papryki robimy surówkę. Mieszamy ją z sosem sporządzonym z jogurtu greckiego i ulubionych przypraw. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Obiad gotowy!

 

Czekoladowe brownie bez mąki

Kto z nas nie lubi mocno czekoladowego ciasta zwanego brownie? Ślinka cieknie na samą myśl 🙂 Czy wiecie jednak o tym, że można takie pyszne ciasto przygotować bez mąki? Tak, bez mąki 🙂 Jej funkcję pełni w naszej wersji ciecierzyca. Dzięki niej ciasto dostarcza porządnej porcji błonnika pokarmowego. Jednocześnie cały czas pozostaje przepyszne.

rsz_1brownie_z_cieciorki

Brownie czekoladowe z cieciorki:

  • 240 g odsączonej ciecierzycy
  • 175 ml oleju rzepakowego
  • 70 g zmielonego siemienia lnianego (około 7 płaskich łyżek)
  • 70 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Cukier – 70 g
  • Ksylitol – 30 g
  • ½ płaskiej łyżeczka soli
  • Cukier waniliowy
  • Mleko 100 ml
  • Banan – 1 szt
  • Polewa: 60 g gorzkiej czekolady 70% kakao + 3-4 łyżki mleka

Odsączoną i przepłukaną wodą cieciorkę miksujemy za pomocą blendera z bananem, mlekiem i olejem na gładką masę. Dodajemy resztę składników (zmielone siemię, kakao, proszek do pieczenia, soda, cukier, ksylitol, sól, cukier waniliowy) i mieszany trzepaczką do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Wylewany do okrągłej formy silikonowej, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut (do suchego patyczka).  Ciasto będzie w piekarniku rosło, ale pod koniec opadnie.

Przygotowujemy polewę: czekoladę z odrobiną mleka (3-4 łyżki) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto.

Jak sobie poradzić ze zwiększonym apetytem przed miesiączką?

Chyba każda kobieta zna sytuację zwiększonego apetytu pojawiającego się tuż przed wystąpieniem miesiączki. Niestety zwykle jest to zwiększony apetyt na słodycze lub słone przekąski, a nie na warzywa i owoce. Dlaczego tak się dzieje?

W drugiej części cyklu miesięcznego spada poziom estrogenów oraz  serotoniny (czyli ważnego neuroprzekaźnika w mózgu). Powoduje to występowanie takich objawów jak rozdrażnienie, obniżony nastrój, wzdęcia i uczucie pełności, uczucie ciężaru w podbrzuszu, zaparcia lub biegunki, bolesność piersi, objawy „zatrzymania wody” w organizmie oraz wzmożony apetyt. Spadek poziomu serotoniny i towarzyszące mu obniżenie nastroju powoduje zwiększoną ochotę na produkty zawierające cukry proste, czyli słodycze, słodzone napoje, słone przekąski czy  fast food. Działają one na nasz mózg jako „poprawiacz nastroju”. Niestety w zbyt dużych ilościach produkty te potęgują zatrzymywanie wody w organizmie i poczucie ociężałości oraz sprzyjają wzrostowi masy ciała.

W jaki sposób poradzić sobie w tymi objawami?

  • W drugiej połowie cyklu miesięcznego szczególnie zadbaj o regularne posiłki (4-5 w ciągu dnia) spożywane do 3-4 godziny – zapobiegnie to spadkom cukru we krwi
  • Wprowadź do jadłospisu pełnoziarniste produkty zbożowe (ryż i makaron brązowy, kasze, płatki zbożowe, pieczywo razowe)
  • Włącz do swojego menu zdrowe tłuszcze – orzechy (nie solone, nie prażone, nie smażone), awokado, tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź, halibut). Zwiększają one poczucie sytości. Pamiętaj jednak, że dostarczają sporą dawkę kalorii, więc nie można ich spożywać w dużych ilościach.
  • Zwiększ ilość warzyw i owoców w swoim menu
  • Ogranicz spożycie słodyczy, słonych przekąsem, słodzonych napojów, fast foodów
  • Słodycze zastąp świeżymi lub suszonymi owocami (uwaga! banany mogą nasilać zaparcia)
  • Przed okresem wyeliminuj z jadłospisu alkohol i kawę (odwadniają), zastąp je wodą mineralną niegazowaną i słabymi naparami herbat.
  • Pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu. Wypijaj min. 1,5 L płynów w ciągu dnia.
  • Ogranicz spożycie soli i produktów takich jak fast foody, słone przekąski, kostki rosołowe, przyprawy typu magii, zupy i sosy w proszku, gotowe potrawy, konserwy. Sól nasila zatrzymywanie wody w organizmie.
  • Staraj się nie smażyć. Potrawy przygotowuj techniką gotowania w wodzie, na parze, duszenia lub pieczenia w rękawie
  • Postaraj się poruszać. Nie musisz biegać ani podnosić ciężarów. 30-minutowy spacer poprawi ci nastrój i pomoże przy zaparciach.

Aromatyczne ciasto jabłkowe z cynamonem

Jesień to idealna pora na zapach jabłek, cynamonu i … ciasta. Co powiecie na połączenie tych wszystkich składników? Nie zapominajcie o sezonowych, lokalnych produktach. Nasze polskie jabłka, które są teraz tak łatwo dostępne, są cennym źródłem witamin, antyoksydantów i pektyn, czyli frakcji błonnika odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit. O ile witaminy i antyoksydanty będą zachowane najlepiej w jabłkach jedzonych na surowo, najlepiej ze skórką, pektyn dostarczymy sobie nawet w postaci ciasta. Dodatek mąki żytniej i gryczanej sprawi, że nasz wypiek będzie miał błonnika jeszcze więcej.

rsz_20161014_141203_2Składniki na małą blaszkę:

  • 2 jabłka
  • 2 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki żytniej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml 2% mleka
  • po czubatej łyżeczce cukru waniliowego, proszku do pieczenia, sody, cynamonu
  • 2 łyżki stewii w proszku
  • 2 łyżki miodu

Jabłka obieramy (lub nie 😉 i ścieramy na tarce jarzynowej. Jaja, mleko i olej mieszamy aż dobrze się połączą. Wszystkie suche składniki mieszamy łyżką. Przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy przez chwilę. Mają zostać jeszcze grudki. Dodajemy jabłka i szybko łączymy je z masą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C ok 50-60 min, do tzw. suchego patyczka.

 

Śniadaniowa jaglanka z owocami, bez cukru

Jesienią ciepłe śniadania powinny stać się obowiązkowym punktem codziennego menu. Takie potrawy nie tylko rozgrzewają, ale też ułatwiają pracę przewodu pokarmowego. Dodatkowo  mają intensywniejszy aromat, dzięki czemu smakują nam bardziej niż te nie podgrzane.

Wszyscy wiemy, że zwykle rano nie mamy czasu na przygotowywanie wyszukanych i czasochłonnych potraw. Czasem wystarczy więc ugotować kaszę i dobrać ulubione owoce i dodatki.

rsz_jaglanka

Śniadaniowa jaglanka z owocami, bez cukru

Składniki:

  • kasza jaglana – 5-6 łyżek suchej kaszy
  • mleko 1,5% lub mleko roślinne – 200 ml
  • banan – 1/2 sztuki
  • nektarynka (lub inny owoc sezonowy) – 1/2 sztuki
  • rodzynki – 2 łyżeczki
  • siemię lniane – 1 łyżeczka

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni i przelać wrzątkiem (straci dzięki temu goryczkę). Wrzucić do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć z gazu, dodać rozgniecionego widelcem banana, pokrojone owoce, rodzynki, siemię lniane.

 

Nie dać się jesieni. Dieta w walce z przeziębieniem.

Wrzesień przywitał nas upałami, a żegna prawdziwie jesienną słotą. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób skarży się na ból gardła, katar,osłabienie, czy gorszy nastrój. Warto pamiętać, że odporność naszego organizmu zależy w znacznej mierze od naszej diety. Zadbajmy więc o nią zanim będziemy musieli odwiedzić najbliższą aptekę lub lekarza. Poniżej kilka składników, których nie może zabraknąć w naszej diecie jeżeli chcemy wzmocnić nasz system odpornościowy.

  • jesien_na_plantach6Miód– jest cennym źródłem kwasów organicznych, aminokwasów, enzymów oraz minerałów. Ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Łagodzi dolegliwości ze strony dróg oddechowych. Świetnie rozgrzewa i wzmacnia organizm. Będzie również idealnym panaceum na suche i popękane usta.
  • Imbir– ma silne działanie rozgrzewające i napotne. Poprawia krążenie krwi. Szczególnie polecany osobom, które skarżą się na marznięcie stóp i dłoni.
  • Czosnek– a dokładniej zawarta w nim allicyna, działa przeciwwirusowo i bakteriobójczo.
  • Natka pietruszki, papryka oraz owoce cytrusowe – dostarczą witaminy C, którą z odpornością organizmu kojarzy prawie każdy. Przez uszczelnienie ścian naczyń krwionośnych hamuje wnikanie wirusów do naszego organizmu. Natka pietruszki to również dobre źródło żelaza odgrywającego ważną rolę w procesach odpornościowych organizmu. Duża ilość antyoksydantów jeszcze bardziej wzmocni komórki odpornościowe.
  • Fermentowane produkty mleczne– kefir lub jogurt dzięki zawartym w nich probiotykom uaktywniają układ immunologiczny, a tym samym zapobiegają chorobom.
  • Warzywa kiszone– źródło kwasu mlekowego o działaniu oczyszczającym i wzmacniającym. Bogactwo witaminy C i probiotycznych bakterii nie tylko wzmocni naszą odporność, ale też poprawi stan mikroflory jelitowej.
  • Ryby morskie– są bogatym źródłem kwasów omega-3, które są niezbędne do produkcji hormonów przeciwzapalnych.  Żeby zapewnić  odpowiednią ich podaż należy jeść 2 razy w tygodniu porcję (100- 150 g )  łososia, halibuta lub makreli.
  • Pomarańczowe i zielone warzywa– dostarczą beta- karotenu. Ta prowitamina witaminy A chroni nasze drogi oddechowe przed uszkodzeniami, utrudniając zarazkom przedostawanie się do krwiobiegu. Działa jako silny antyoksydant oraz zwiększa produkcję ciał odpornościowych.

 

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym z daktyli

Przyszła jesień! Jedni ją kochają, inni nienawidzą. My uwielbiamy tą porę roku za ogromną ilość sezonowych warzyw i owoców.

Jesień najbardziej kojarzy nam się z dynią. Dlatego staramy się wykorzystywać ją maksymalnie w naszej kuchni. Dziś prezentujemy Wam pyszne i wilgotne ciasto dyniowe.

rsz_1ciasto_dyniowe

 

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym z daktyli (składniki na zwykłą keksówkę):

  • mąka pszenna razowa – 200 g (szklanka)
  • mąka pszenna biała – 150 g (3/4 szklanki)
  • 80 g brązowego cukru
  • 40 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 400 g puree z dyni*
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml mleka (1/2 szklanki)

Składniki na krem:

  • 150 g daktyli suszonych
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

* puree dyniowe – dynię przekroić na 4 lub 8 części (w zależności od wielkości) i upiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do miękkości. Usunąć pestki, skórkę, a miąższ zmiksować na gładką masę.

W dużej misce wymieszać suche składniki ciasta. Dodać puree z dyni, olej i mleko, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Piec około 45-60 min do suchego patyczka.

Krem: daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut, odsączyć, zmiksować z mlekiem i kakao na gładki krem. Posmarować nim ostygnięte ciasto.

Dlaczego nie jemy chleba "prosto z pieca"? Czyli jak oszukują nas supermarkety.

Świeże, pachnące, prosto z pieca… Jeżeli zdarza się Wam chodzić po zakupy do dużych sieciowych marketów to wiecie, że takie napisy i oczywiście przepiękny zapach ciepłego jeszcze pieczywa atakują nas od samego wejścia. Nic dziwnego, że takie produkty cieszą się dużą popularnością. Nie wspominamy już o zakupach robionych “na głodnego”. Wtedy kupimy takiego pieczywa dwa razy więcej. I co w tym złego? Mamy kilka uwag…
chlebPierwsze i największe “ale”…pieczywo wypiekane jeszcze w sklepie niestety z reguły ze świeżością ma niewiele wspólnego. No chyba, że za świeże uznamy chleby i bułeczki, które co prawda rzeczywiście przed chwilą wyjechały z pieca, ale przygotowane zostały z przechowywanej miesiącami mrożonej masy. Tak! Niestety nasze markety nie mają na zapleczu piekarni z prawdziwego zdarzenia. Mogą za to rozmrozić i przygotować już gotowe półprodukty. Ale czy w mrożeniu jest coś złego zapytacie? Teoretycznie nie, ale… żeby pieczywo takie nadawało się do jedzenia faszerowane jest spulchniaczami, wypełniaczami, środkami przeciw pleśniowymi, konserwantami itp.  Nie trzeba chyba wspominać, że wartość odżywcza takich produktów jest zdecydowanie niższa od tradycyjnego chleba z małej piekarni.

Czy jest ciepłe i chrupiące? Oczywiście, że jest chociaż traci swoje walory smakowe bardzo szybko – to typowe dla masy głęboko mrożonej. Spróbujcie jednak takiego chleba czy bułeczki po kilkunastu godzinach. Już nie przypomina domowego chleba?

Nie każdy wie, ale to jak przygotowano pieczywo, zgodnie z prawem musi być określone przez sklep. Często napis “Pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” znajduje się na regałach, przy karteczce z ceną lub na piecach stojących w sklepie. Niestety napisy te z reguły są na tyle małe, żeby nie rzucały się w oczy. A szkoda!

Nasza rada. Jeżeli tylko macie możliwość, kupujcie pieczywo ze sprawdzonej piekarni, najlepiej sprawdzają się te małe, rodzinne.  A jeżeli są wśród Was fani domowych wypieków, miejcie pewność, że chleb przygotowany w domu będzie zdecydowanie najlepszym wyborem. I bez jakiegokolwiek “ale” możecie o nim powiedzieć “świeży, pachnący chleb prosto z pieca…” do tego zdrowy!

 

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami suszonymi z ziołowymi ziemnaczkami

Niezwykle szybki i prosty obiad. Wyjdzie każdemu, nawet jeśli nie czuje się mistrzem kuchni. Składniki powinniście mieć w domu, dokupcie tylko pomidory suszone w oleju.

obiad

Składniki:

  • pierś kurczaka – 300 g
  • pomidory suszone w oleju – 6-7 sztuk + łyżeczka oleju z pomidorów
  • czosnek – 2 ząbki
  • bazylia, pieprz, odrobina soli
  • ziemniaki + pieprz, rozmaryn, papryka słodka, odrobina soli

Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Dodać posiekane pomidory i łyżeczkę oleju. Dorzucić posiekany czosnek, przyprawić, włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić, doprawić pieprzem, rozmarynem, papryką, odrobiną soli. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż zmiękną.

Aromatyczna zupa z dyni z orzechami włoskimi

Sezonowe warzywa i owoce są najbogatsze w witaminy i składniki mineralne. Kiedy więc nastaje czas świetności naszych polskich warzyw, warto korzystać z ich bogactwa. Jednym z nich jest dynia. Poza niską kalorycznością, jest świetnym źródłem beta-karotenu, wpływającego m.in. na funkcjonowanie naszego wzroku. Już 100 g dyni zawiera połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Zawiera ponadto wapń, cynk i witaminy z gr. B. Jedną z propozycji jej wykorzystania w kuchni jest zupa krem. Syci, rozgrzewa i …smakuje niebiańsko.14159261_1113824355360863_1134035987_nSkładniki na 4 porcje:

  • dynia -ok 2 kg
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaczki
  • 2 małe jabłka
  • cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • imbir, kurkuma, pieprz, sól, chilli
  • cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym)
  • 4 łyżki orzechów włoskich

Cebulę siekamy w kostkę. Dynię obieramy, wykrawamy miąższ i kroimy na małe kawałki. Podobnie marchew i ziemniaki. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej. Kiedy się rozgrzeje, szklimy na nim cebulkę, po chwili dodajemy resztę warzyw. Doprawiamy imbirem i kurkuma i podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy wszystko wodą (aby zakryła warzywa), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Kiedy zupa przestygnie doprawiamy ją do smaku i miksujemy za pomocą blendera. Podajemy z posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.