Zdrowe przepisy Blog

Sałatka z kozim serem i sosem miodowo-musztardowym

Lekka i dietetyczna sałatka na letnią kolację. Ser kozi z pewnością urozmaici Waszą kuchnię, a sos na bazie tłoczonego na zimno oleju rzepakowego z pewnością skradnie wasze serce. Uwierzcie mi, olej rzepakowy tłoczony na zimno jest sto razy smaczniejszy niż tradycyjny olej rzepakowy rafinowany kupowany w sklepie. Dodatkowo dostarcza on kwasów z rodziny omega-3, których bardzo brakuje w naszej polskiej diecie. My korzystamy z oleju Olejowe Smaki, lokalnej firmy produkującej oleje tłoczone na zimno.

Składniki na 2 porcje:

  • mieszanka sałat – 2 garście
  • ogórek świeży gruntowy -3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe – 300 g
  • czerwona cebulka – mały kawałeczek
  • ser kozi – 100 g

Sos miodowo-musztardowy:

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno Olejowe Smaki – 4 łyżki stołowe
  • sok z cytryny – wg uznania
  • miód – 1/2 – 3/4 łyżeczki
  • musztarda – 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Warzywa umyć, pokroić. Przygotować sos: olej, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz dokładnie wymieszać (ja zawsze robię to w małym słoiczku). Na warzywa wykładamy pokrojony ser kozi. Polewamy sosem.

Leczo z pieczonymi ziemniaczkami

Najprostsze leczo na świecie! Pyszne, sycące, zdrowe a koszt składników potrzebnych do jego przygotowania to zaledwie kilka złotych. Wypróbujcie koniecznie 🙂

Składniki na 3 porcje:

  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała papryka żółta
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • młode ziemniaczki – 500 g
  • rozmaryn, tymianek, cząber, pieprz i sól, słodka i ostra papryka

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju (1 łyżka) w garnku. Dodać pokrojone pomidory, cukinię, paprykę, lekko posolić, dodać liścia laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, polać olejem i doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i cząbrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni około 20-25 minut.

 

Deser z truskawek i serka homogenizowanego

To już ostatni dzwonek na truskawki w tym roku! Wykorzystajcie go przygotowując pyszny i zdrowy deser z truskawek i naturalnego serka homogenizowanego 🙂 Pychota!

rsz_truskawki2

Składniki na 2 porcje:

  • truskawki – 500 g
  • serek homogenizowany naturalny – 400 g
  • syrop z agawy (można wymienić na miód) – 3 łyżki

Serek homogenizowany zmiksować z syropem z agawy (lub miodem). Truskawki zmiksować oddzielnie. Do szklanych naczyń wykładać warstwami serek i truskawki.

Sałatka z serem korycińskim

Skoro jesteśmy na Podlasiu, warto sięgać po regionalne przysmaki. Co powiecie na pyszną sałatkę z serem korycińskim? Połączenie sera, warzyw i owoców to ciekawa propozycja na drugie śniadanie.

rsz_120170620_201200

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1/2 gruszki
  • 50 g sera korycińskiego z ziołami ( 1 plaster)
  • łyżka suszonej żurawiny
  • łyżka orzechów włoskich
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sałatę myjemy i osuszamy. Gruszkę i ser kroimy w kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni. Z miodu, jogurtu,  musztardy i przypraw robimy sos. Na talerzu rozsmarowujemy połowę sosu, wykładamy składniki sałatki, polewamy resztą sosu. Smacznego!

 

 

Bezglutenowy chleb gryczany

Gluten to temat bardzo modny i kontrowersyjny zarazem. Chociaż można mieć wrażenie, że eliminacja produktów zawierających gluten z diety w wielu przypadkach wynika tylko i wyłącznie z panującej mody, nie można zapomnieć o osobach, którym rzeczywiście gluten szkodzi. Zwłaszcza osoby z celiakią, posiadające nietolerancję lub alergię na gluten mają nie lada wyzwanie podczas komponowania swojego menu, a największym problemem wydaje się być chleb. Większość gotowe pieczywa bezglutenowego zostawia wiele do życzenia zarówno jeżeli chodzi o jakość, jak i smak. Dlatego przedstawiamy domowy  chleb na bazie mąki gryczanej. Bez glutenu, pyszny i co ważne bardzo szybki.

rsz_120170510_075519

Składniki na dwa chlebki:

  • 500 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy do wysmarowania formy
  • ok 700 ml letniej wody

Drożdże rozpuścić z cukrem w 100 ml letniej wody. (uwaga: woda nie może być zbyt gorąca) Pozostawić w ciepłym miejscu. W misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki, nasiona chia, siemię lniane oraz sól. Powoli dodać drożdże i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać resztę wody i zagnieść ciasto. Formę wysmarować olejem i oprószyć mąką. Chleb przełożyć do formy, wygładzić mokrą dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 C. Chleb piec ok. 50 min. Wystudzić na kratce.

Zupa pomidorowa z mięsnymi pulpecikami i makaronem

Bardzo szybka i prosta zupa z pulpecikami świetnie sprawdzi się jako danie główne na obiad. Z pewnością pokochają ją dzieci, które uwielbiają nie tylko pomidorówkę, ale i pulpety 🙂

rsz_img_20170517_160847

Zupa pomidorowa z mięsnymi pulpecikami

Składniki:
  • Jaja – 1 szt
  • Bułka tarta – 3 łyżki
  • Cebula – 150 g
  • Koncentrat pomidorowy 30% – 2 łyżki
  • Marchew – 150 g
  • Mięso mielone wieprzowe z szynki – 250 g
  • Pietruszka, natka
  • Przecier pomidorowy – 500 g
  • Woda – 2 litry
  • Suszona włoszczyzna – 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny, słodka i ostra papryka

 

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem, formować pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Wodę zagotować, dodać liścia laurowe, ziele angielskie, wrzucać do niej pojedynczo pulpeciki. Gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać suszoną włoszczyznę, pokrojoną marchew i posiekaną cebulę. Gotować kolejne 10 minut. Dodać koncentrat i przecier pomidorowy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę, pieprz czarny, słodką i ostrą paprykę, sól.

Wiosenna sałatka z serem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatki ze świeżych warzyw z lekkimi sosami to nasza ulubiona potrawa na wiosnę i lato. Dostarczają nie tylko witamin i minerałów, ale również błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowej pracy całego przewodu pokarmowego. Takie sałatki to również świetny pomysł na kolacją dla osób, które odchudzają się przed sezonem urlopowym 🙂

Wiosenna sałatka z serem i sosem miodowo-musztardowym

rsz_sałatkaSkładniki na 1 porcję:

  • sałata masłowa – 2 garście
  • pomidor – 1/2 sztuki
  • ogórek – 1/2 długiego lub 2 gruntowe
  • rzodkiewka – 4 sztuki
  • oliwki czarne – 6 sztuk
  • ser sałatkowy (typu bałkańskiego) – 70 g
  • nasiona słonecznika – 1 łyżka
  • sos miodowo-musztardowy – 2 łyżki

Sos miodowo-musztardowy:

  • olej rzepakowy – 4 łyżki
  • miód – 3/4 łyżki
  • musztarda – łyżeczka
  • sok z cytryny – łyżka
  • pieprz czarny

Warzywa umyć, pokroić, wymieszać. Dodać pokrojony ser i podprażony na patelni słonecznik. Przygotować sos (wymieszać dokładnie wszystkie składniki) i polać nim sałatkę, posypać słonecznikiem. Gotowe!

 

Sałatka z warzywami, pieczonym łososiem i ziemniaczanymi talarkami

Przepyszna wiosenna sałatka z pieczonymi ziemniaczanymi talarkami, łososiem (źródło kwasów omega-3) oraz sosem miodowo-musztardowym. Świetny pomysł na kolację lub lekki obiad. Taka sałatka to duża porcja witamin (wit. C, D, E, K, z grupy B), minerałów (potas, magnez) oraz zdrowych kwasów omega-3. Koniecznie wypróbujcie, niebo w gębie!

rsz_sałatka

Składniki na 2 porcje:
  • Łosoś, świeży – 200 g
  • Ogórek śweży – 100 g
  • Olej rzepakowy, uniwersalny – łyżeczka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Rzodkiewka – 4 sztuki
  • Ziemniaki późne – 4 średnie sztuki (350 g)
  • Mix sałat – 2 garście
  • Rozmaryn, tymianek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, sól
  • Sos vinegret miodowo-musztardowy – 4 łyżki (przepis poniżej).
 Warzywa umyć, pokroić, wymieszać. Łososia doprawić pieprzem czarnym o sokiem z cytryny, zawinąć w folię aluminiową. Ziemniaki obrać, pokroić w dość cienkie plastry, polać olejem, doprawić pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, słodką i ostrą papryką. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, na nim łososia w folii i ziemniaki (układać pojedynczo na papierze, aby równomiernie się upiekły). Piec w w 180 stopniach około 30 minut. Na warzywach układać upieczone ziemniaki i rozdrobnionego łososia. Polać sosem vinegret.

Kurczak w pomarańczach

Coś prostego , a zarazem ciekawego. Plan żywieniowy powinien uwzględniać różnorodność potraw. W innym wypadku, bardzo szybko wkradnie się do naszej kuchni nuda, rutyna … aż dojdziemy do wniosku, że już nie chcemy być na “diecie”. Wszystkim szukającym nowych smaków, proponujemy soczystego kurczaka w pomarańczach. 17198438_1310209779055652_1109968201_nSkładniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 3 pomarańcze
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Dodajemy olej, przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na godzinę. Jedną pomarańczę sparzamy i szorujemy. Obieramy skórkę tworząc cienkie paski.  Miąższ kroimy w kostkę. Z pozostałych pomarańczy wyciskamy sok. Rozgrzewamy patelnię. Bardzo szybko obsmażamy kurczaka, tak aby zrobił się złocisty. W międzyczasie rozgrzewamy w rondelku masło, po chwili wlewamy do niego sok z pomarańczy wraz ze skórką. Po chwili nasz sos pomarańczowy wylewamy n kurczaka i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy z kawałkami pokrojonej pomarańczy.

Zupa krem z brokułów z serem feta

Przedstawiamy szybką w przygotowaniu i pyszną zupę krem z brokułów z serem feta. Świetnie nadaje się na lekką kolację dla osób odchudzających się.

rsz_zupa

Składniki na 4 porcje:

  • Brokuły 250 g
  • Cebula 100 g
  • Marchew – 2 średnie sztuki
  • Olej rzepakowy – łyżka
  • Pietruszka, korzeń – 1 mała sztuka
  • Pietruszka, natka
  • Seler korzeniowy – niewielki kawałek
  • Ser feta 150 g
  • Woda 1200 ml
  • Ziemniaki 250 g

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się wody. Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę (oprócz marchewki, którą trzeba zostawić w 1-2 dużych kawałkach, żeby można było ją wyjąć). Gotować aż warzywa będę prawie miękkie, dodać rozdrobnionego brokuła i gotować kilka minut. Wyjąć marchewkę, dodać 100 g fety i zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem czarnym i odrobiną soli. Zupę podawać posypaną łyżką fety i natką pietruszki.