Zdrowe przepisy Blog

Krem ze świeżych ogórków

Kiedy sezon ogórkowy w pełni, nie sposób przejść obok nich obojętnie. Ogórki aż w 97% składają się z wody, co oczywiście oznacza, że są niskokaloryczne-100 g dostarcza jedynie 15 kcal. Są ponadto cennym źródłem potasu. Warto więc wykorzystywać je w kuchni. Zupę ogórkową  znają wszyscy. A gdyby tak zamiast tradycyjnej  zrobić ją ze świeżych ogórków? Będzie pysznie! 20160623_170033Składniki na 3 porcje:

  • 0,5 kg świeżych ogórków
  • 1 cebula
  • 2 duże, młode ziemniaki
  • 1 pietruszka- korzeń
  • łyżka masła
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 kromki pieczywa żytniego
  • łyżka oleju rzepakowego

Połowę ogórków obieramy. Wszystkie kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubym dnie na maśle wraz z posiekaną cebulką. Do ogórów dodajemy pietruszkę pokrojoną w talarki oraz ziemniaki przekrojone na mniejsze kawałki. Wszystko chwilkę podsmażamy. Zalewamy ok 0,5 l wody i dodajemy sól,  ziele angielskie oraz liść laurowy. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem. Kiedy przestygnie miksujemy dokładnie blenderem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojony w kostkę chleb. Ładnie rumienimy do uzyskania chrupiących grzanek. Gotową zupę posypujemy grzankami oraz czosnkiem niedźwiedzim. W upalne dni świetnie sprawdza się spożywana na zimno jako forma chłodnika.

Odchudzasz się i jedziesz na wakacje? Przeczytaj porady dietetyków

Lato to czas urlopów i wyjazdów. Nikt nie ma ochoty stresować się wtedy dietą czy całe dnie spędzać w kuchni przygotowując sobie posiłki. Co więc zrobić, aby w czasie wakacji nie zniweczyć naszych wcześniejszych wysiłków w drodze do szczupłej sylwetki i zdrowia?

  1. Nie próbuj schudnąć za wszelką cenę. W czasie wakacji skup się na tym, aby Twoja masa ciała nie wzrosła. Redukcją kolejnych kilogramów zajmiesz się po powrocie z wakacji.
  2. Nie odmawiaj sobie wszystkiego. Możesz jeść wszystko, aby z głową. Pamiętaj, że rozsądnie jest zjeść jednego gofra raz na kilka dni (a nie codziennie), wybierając przy tym opcję z owocami, a nie bitą śmietaną.
  3. Jedz jak najwięcej warzyw i owoców – postaraj się, żeby przynajmniej połowę tego co jesz stanowiły właśnie one. Pamiętaj również, o odpowiedniej proporcji ¼ owoców i ¾ warzyw.
  4. W restauracjach wybieraj mądrze. Zamiast ryby smażonej w panierce wybierz tą pieczoną w piecu lub z patelni grillowej. Zamiast frytek – sałatkę warzywną. Staraj się wybierać chude mięsa i ryby, nie zapominając o solidnej porcji warzyw.
  5. Masz ochotę na deser? Zamiast kupować lodów czy mrożonej kawy z syropem sięgnij po owocowy  koktajl, sorbet lodowy czy sałatkę owocową.
  6. Pij wodę. W czasie upałów powinniśmy szczególnie dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Pij przez cały dzień, małymi łykami, nawet jeśli nie czujesz pragnienia. Wybieraj wodę, zrezygnuj natomiast z soków, napojów czy kawy z syropem.
  7. Uważaj na alkohol. Jest on sporą dawką nadprogramowych kalorii, a przy tym żadnych wartości odżywczych. Nie musisz z niego całkowicie zrezygnować, ale postaraj się go ograniczyć. Pamiętaj, że lepsze będą alkohole bez dodatku soków czy słodkich syropów.
  8. Rusz się! Wakacje nie muszą polegać na leżeniu plackiem na plaży. Zabierz ze sobą piłkę do siatkówki, popływaj z morzu, wynajmij rowery. Ruszaj się jak najwięcej, a dodatkowe kilogramy nie zaskoczą Cię po powrocie do domu.

Orzeźwiający koktajl z arbuzem

Lato to idealna pora na koktajle. Poza tym, że sprawdzają się jako świetne orzeźwienie w upalne dni, są bombą witaminową. Możemy wykorzystać w nich sezonowe owoce, a to właśnie w swoim sezonie mają one najwięcej wartości odżywczych.

20160617_120405

Składniki na orzeźwiający koktajl z wykorzystaniem arbuza – 2 porcje:

  • gruby plaster arbuza- ok 300 g
  • szklanka truskawek
  • szklanka kefiru naturalnego
  • sok z cytryny (do smaku)

Oczywiście przygotowanie jest banalnie proste- miksujemy wszystkie składniki. Konsystencję możemy regulować dodając wody mineralnej. Schładzamy w lodówce lub dodajemy kostki lodu. Cieszymy się latem!

Bogatobłonnikowa gryczanka z miodem

Owsiankę wszyscy znają, jaglankę chyba już też….a może coś dla odmiany – gryczanka 🙂 Płatki gryczane to bardzo szybka, zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie. Poza sporą ilością  błonnika pokarmowego, który spraw, że będziemy syci przez kilka godzin, są one źródłem białka, wielu witamin i minerałów, np. wapnia, żelaza i magnezu.O tej porze roku oczywiście musi być w towarzystwie truskawek.
20160610_073006

 

Składniki:

  • 4 łyżki płatków gryczanych
  • łyżka błonnik witalnego
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ulubione owoce

Wykonanie jest banalnie proste. Płatki wraz z błonnikiem i siemieniem lnianym zalewamy wrzątkiem i czekamy 2 minutki aż napęcznieją. Dodajemy resztę składników, wszystko dokładnie mieszamy i cieszymy się zdrowym śniadaniem.

 

 

Orkiszówka z owocami

Jeśli nie lubisz owsianki proponujemy Ci pyszną i zdrową orkiszówkę na mleku z owocami. Jej przygotowanie zajmuje 15 minut.

Co to jest kasza orkiszowa? To ziarna pszenicy orkisz – gatunku zboża, który był bardzo popularny w starożytności i średniowieczu, ale został wyparty przez gatunki bardziej wydajne, ale mniej wartościowe. Orkisz jest bardzo cennym zbożem, ponieważ zawiera więcej białka niż pszenica zwyczajna. Może być używana jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków czy ryżu), jako składnik sałatek, dodatek do zup (np. krupniku) czy potraw na słodko (np. śniadaniowej orkiszówki).

orkiszówka

orkiszówka

Składniki na 2 porcje:

  • kasza orkiszowa – 100 g suchej kaszy
  • mleko 1,5% – 200 ml
  • woda – 100 ml
  • banan – 1 sztuka
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 jabłka
  • olej kokosowy lub rzepakowy – łyżeczka
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • imbir suszony – 1/4 łyżeczki
  • opcjonalnie – kostka czekolady gorzkiej min. 70% kakao

Kaszę zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. W międzyczasie gruszkę i jabłko kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę owoce, smażymy na małym ogniu aż zacznę mięknąć. Dodajemy pokrojonego w plastry banana, cynamon, imbir, smażymy jeszcze 2 minuty. Owoce przekładamy do ugotowanej kaszy, mieszamy, przekładamy do miseczek. Posypujemy posiekaną czekoladą gorzką.

Aromatyczne frytki z batatów

W weekend wpadają znajomi, a wy znów nie możecie wpaść na pomysł co przygotować? Warto szukać nowych inspiracji i jednocześnie dbać o zdrowie. Przecież czasy kiedy każde spotkanie kończyło się chipsami i paluszkami już dawno za nami…prawda?

Proponujemy bardzo szybką, bardzo prostą i bardzo smaczną przekąskę, czyli frytki. Taaak zwykłe, tradycyjne frytki z ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu nie byłyby w naszym stylu. Przed wami frytki z batatów pieczone w piekarniku.20160507_200422_1

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty
  • sól, pieprz
  • suszone pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi
  • olej rzepakowy (łyżka)

Bataty kroimy w paski (jak frytki). Przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Wykładamy cienką warstwę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st C z funkcją termooobiegu do zrumienienia. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego lub dobrej jakości ketchupem.

Smacznego!

Dwuwarstwowy chłodnik z awokado i pomidorów

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, więc czas przygotować chłodnik 🙂 Jeśli chcecie jednocześnie dobrze zjeść i dostarczyć sobie zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecamy nasz przepis na chłodnik z awokado i pomidorów. Sycący, orzeźwiający i pyszny 🙂 w sam raz na lekką letnią kolację.

chłodnik

chłodnik

Składniki na 4 porcje:

Zielona warstwa:

  • 2 dojrzałe awokado
  • Jogurt naturalny – 400g
  • 1 duża cytryna
  • ½ małej cukinii
  • Świeża mięta – Kilka listków
  • Sól, pieprz czarny

Czerwona warstwa:

  • Dojrzałe pomidory – 5-6 średnich sztuk
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz czarny
  • Świeża bazylia do dekoracji

Zielona warstwa : Awokado obierany ze skórki, usuwany pestkę. Wrzucamy do misy blendera razem z jogurtem, sokiem z 1 cytryny, obraną cukinią i miętą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą, ewentualnie dodatkową ilością soku z cytryny. Wlewany do miseczek i wstawiamy do lodówki.

Czerwona warstwa: Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i wrzucamy do misy blendera. Dorzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Czerwony chłodnik wylewamy na warstwę zieloną. Ozdabiamy bazylią.

Najlepiej smakuje schłodzony 🙂

Jesteś stale zmęczony? Masz zły nastrój? Dokuczają Ci obrzęki? Przyczyna może ...

Jeśli dbasz o prawidłową i zbilansowaną dietę, spożywasz dużo warzyw i owoców, szerokim łukiem omijasz fast foody, regularnie ćwiczysz, śpisz odpowiednią ilość godzin a mimo to:

  • każdego dnia budzisz się przemęczony,
  • często masz zły nastrój,
  • masz problemy z pamięcią i koncentracją,
  • twoje palce u rąk i nogi pod koniec dnia są obrzęknięte

możliwe, że jesteś odwodniony.

Niestety bardzo często pomijamy ten element zdrowego stylu życia – odpowiednie nawodnienie organizmu. Jeśli nie mamy wyrobionego nawyku wypijania małymi łykami w ciągu dnia min. 1,5-2L płynów, prawdopodobnie jesteśmy lekko odwodnieni. Niestety uczucie pragnienia pojawia się dopiero w momencie gdy odwodnieni jesteśmy już w około 2%, dlatego nie powinniśmy na uczuciu pragnienia polegać. Pić należy również wtedy, kiedy pić się nie chce.

Zapytacie: dlaczego niedobór wody miałby powodować zatrzymywanie wody i obrzęki? Odpowiedź jest prosta. Jeśli organizmowi brakuje wody dostaje od was jasną wiadomość „Jest susza – trzeba magazynować wodę na zapas” i zatrzymuje ją w organizmie. Czasem odpowiednie nawodnienie ciała może pomóc pozbyć się problemu spuchniętych palców u rąk i łydek.

Ile zatem powinniśmy pić?

Każdy z nas powinien wypijać codziennie min. 1,5-2L płynów (głównie w postaci wody). Ilość ta zwiększa się podczas intensywnego pocenia, wysiłku fizycznego, gorączki czy wymiotów i biegunki. Pamiętajmy, że aby dobrze nawodnić organizm płyny musimy pić małymi łykami przez cały dzień.

 

 

Krem z zielonego groszku

Jeżeli tak jak my, nie możecie już doczekać się  zielonego groszku prosto z ogródka i tak jak my kochacie zupy krem, ten przepis jest specjalnie dla Was. Sycący, aromatyczny krem jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki na 5 porcji:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebulka
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • pietruszka
  • opakowanie (450 g) groszku zielonego
  • woda- ok. 1,5 l
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka łyżek jogurtu greckiego do podania
  • natka pietruszki

20160424_134315

W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę posiekaną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojone w talarki jarzyny. Wszystko posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy groszek – możemy zostawić kilka łyżek do dekoracji. Gotujemy do miękkości. Kiedy zupa trochę przestygnie dokładnie miksujemy ją blenderem. Jeżeli chcemy bardziej intensywny kolor, należy wyjąć marchew.  Doprawiamy do smaku. Podajemy z łyżką jogurtu greckiego oraz natką pietruszki.

Lewoskrętna witamina C – fakty i mity, czyli jak producenci suplementów nabijają...

Ostatnio dosyć głośno zrobiło się o „lewoskrętnej witaminie C”. Jej producenci twierdzą, że jedynie „lewoskrętna” witamina C jest dobrze przyswajalna przez nasz organizm, zaś koncerny farmaceutyczne sprzedają nam witaminę C „prawoskrętną”, która jest słabo przyswajalna i zakwasza organizm. Oczywiście producenci Ci jednocześnie twierdzą, że jako „Ci dobrzy” oferują nam dobrą, zdrową i świetnie przyswajalną witaminę C (oczywiście w adekwatnie wyższej cenie). Ile w tym prawdy?

Kilka faktów naukowych:

  • Farmakopea* podaje, że witamina C to inaczej kwas askorbinowy lub kwas askorbowy
  • Witamina C, która odpowiada m.in. za wzmacnianie odporności, syntezę kolagenu, wchłanianie żelaza, działanie przeciwutleniające to kwas L-askorbinowy. „L” nie dotyczy jednak jej lewoskrętności, wręcz przeciwnie – naturalne witamina C (czyli dokładnie kwas L-(+)-askorbinowy) jest prawoskrętna – specyficzna rotacja optyczna +20,5 do 21,5 st.!
  • Każdy lek lub suplement diety kupowany w aptece czy sklepach ze zdrową żywnością zawiera kwas L-(+) –askorbinowy, czyli prawoskrętną witaminę C, gdyż tylko ta substancja jest witaminą C.
  • Istnieje również kwas d-askorbinowy (który też jest zresztą prawoskrętny), ale nie może być sprzedawany pod nazwą witaminy C, ponieważ nią nie jest i nie wywiera takiego wpływu na nasz organizm (nie wpływa na układ odpornościowy, nie pobudza syntezy kolagenu, nie zwiększa wchłaniania żelaza itd.). Jedyną wspólną cechą z witaminą C są jego właściwości przeciwutleniające.

Skąd więc całe zamieszanie?

Wiemy już, że czegoś takiego jak „lewoskrętna witamina C” nie ma. Całe zamieszanie może wynika ze zwykłego skojarzenia lewoskrętności z literką „L”. Spisku farmaceutycznego więc nie ma. Wystarczy, że kupując suplement diety lub lek znajdziemy na opakowaniu napis „kwas L-askorbinowy” i będziemy mieć pewność, że kupujemy „prawdziwą” witaminę C. A ja jako dietetyk  polecam codziennie zjadać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców, a witaminy C w naszym organizmie na pewno nie zabraknie J

*Farmakopea –  urzędowy spis leków dopuszczonych w danym kraju lub na danym terenie do obrotu, oraz obwarowany tymi samymi zastrzeżeniami spis surowców służących do ręcznego sporządzania niektórych z tych leków w aptece)