Brownie z daktylami
Przed Wami przepis na przepyszne brownie z daktylami.
Składniki:
- 2 jajka
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 70 g
- Orzechy włoskie – 100 g
- Daktyle suszone – 200 g
- Kakao – 50 g
- Masło – 100 g
- Mleko – 1/3 szklanki
- Proszek do pieczenia – łyżeczka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, przestudzić. W misie malaksera umieścić daktyle i drobno posiekać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować do połączenia się składników (nie za długo). Dodać masło i zmiksować. Dodać lekko posiekane orzechy włoskie. Formę (duża keksówka lub inne forma, w której ciasto będzie raczej niskie) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić. Piec w temperaturze 170ºC z termoobiegiem przez około 20 minut. Nie piec za długo, brownie powinno być wilgotne i zakalcowate.