Ciasto marchewkowe
Jeżeli ktoś potrzebuje czasami czegoś słodkiego do kawy, warto połączyć przyjemne z pożytecznym. Kto powiedział, że musimy wybierać pomiędzy ciastem, a warzywami? ;D Przedstawiamy naszą wersję piernikowego ciasta marchewkowego.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 4 starte na grubych oczkach marchewki
- 4 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- po łyżeczce: proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cukru waniliowego, przyprawy do piernika, cynamonu
- szczypta soli
- łyżka stewii
- 2 łyżki miodu
Masa:
- kostka (200 g) chudego twarogu-musimy wybrać miękki ser
- łyżeczka stewii
- 2 łyżki miodu
Jaja roztrzepujemy rózgą z solą, stewią i miodem. Powoli dodajemy olej, cały czas mieszając. Następnie powoli dosypujemy mieszankę mąk wymieszaną z proszkiem, sodą i przyprawami. Mieszamy. Na koniec dodajemy odciśniętą marchewkę i mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok 50 min- należy sprawdzać ciasto (do suchego patyczka), może potrzebować trochę mniej lub więcej czasu.
Masa:
Twaróg miksujemy ze stewią i miodem. Tak, nic więcej nie trzeba – wychodzi kremowa, zwarta masa 🙂
Kiedy ciasto już przestygnie, przekładamy je masą i posypujemy stewią w proszku. Smacznego!