Gulasz mięsno-warzywny z pomidorami suszonymi
Co można zrobić ze schabu oprócz kotletów schabowych? Oczywiście gulasz mięsno-warzywny. Jest to rozwiązanie zdrowsze, mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Taki gulasz to świetne rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, ale chciałyby jednocześnie jeść trochę zdrowiej.
Składniki:
- Schab surowy – 300 g
- Marchew – 1 średnia sztuka
- Pietruszka – 1 mała sztuka
- Groszek zielony mrożony – 50 g
- Pomidory suszone w oleju – 4-5 sztuk
- Koncentrat pomidorowy – 1 płaska łyżka
- Mąka pszenna razowa – czubata łyżka
- Cebula – 1 średnia sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy – łyżka
- Suszona włoszczyzna – łyżka
- Woda – 600 ml
- Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, słodka i ostra papryka, sól, natka pietruszki
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać wodę, zagotować. W tym czasie schab pokroić w dość drobną kostkę i wrzucić do gotujące się już wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 25 minut na małym ogniu. W między czasie obrać marchew i pietruszkę, pokroić w kostkę. Po 25 minutach gotowania mięsa dodać marchew, pietruszkę, suszona włoszczyznę, gotować ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodać groszek, posiekane pomidory suszone, koncentrat pomidorowy i dalej gotować aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać mąkę rozrobioną niewielką ilością zimnej wody, zagotować. Doprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką, solą, natką pietruszki. Podawać z kaszą.