Krem ze świeżych ogórków
Kiedy sezon ogórkowy w pełni, nie sposób przejść obok nich obojętnie. Ogórki aż w 97% składają się z wody, co oczywiście oznacza, że są niskokaloryczne-100 g dostarcza jedynie 15 kcal. Są ponadto cennym źródłem potasu. Warto więc wykorzystywać je w kuchni. Zupę ogórkową znają wszyscy. A gdyby tak zamiast tradycyjnej zrobić ją ze świeżych ogórków? Będzie pysznie! Składniki na 3 porcje:
- 0,5 kg świeżych ogórków
- 1 cebula
- 2 duże, młode ziemniaki
- 1 pietruszka- korzeń
- łyżka masła
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 kromki pieczywa żytniego
- łyżka oleju rzepakowego
Połowę ogórków obieramy. Wszystkie kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku o grubym dnie na maśle wraz z posiekaną cebulką. Do ogórów dodajemy pietruszkę pokrojoną w talarki oraz ziemniaki przekrojone na mniejsze kawałki. Wszystko chwilkę podsmażamy. Zalewamy ok 0,5 l wody i dodajemy sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem. Kiedy przestygnie miksujemy dokładnie blenderem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojony w kostkę chleb. Ładnie rumienimy do uzyskania chrupiących grzanek. Gotową zupę posypujemy grzankami oraz czosnkiem niedźwiedzim. W upalne dni świetnie sprawdza się spożywana na zimno jako forma chłodnika.