Kurczak w pomarańczach
Coś prostego , a zarazem ciekawego. Plan żywieniowy powinien uwzględniać różnorodność potraw. W innym wypadku, bardzo szybko wkradnie się do naszej kuchni nuda, rutyna … aż dojdziemy do wniosku, że już nie chcemy być na „diecie”. Wszystkim szukającym nowych smaków, proponujemy soczystego kurczaka w pomarańczach. Składniki na 4 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- łyżka masła
- łyżka oleju rzepakowego
- 3 pomarańcze
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy olej, przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na godzinę. Jedną pomarańczę sparzamy i szorujemy. Obieramy skórkę tworząc cienkie paski. Miąższ kroimy w kostkę. Z pozostałych pomarańczy wyciskamy sok. Rozgrzewamy patelnię. Bardzo szybko obsmażamy kurczaka, tak aby zrobił się złocisty. W międzyczasie rozgrzewamy w rondelku masło, po chwili wlewamy do niego sok z pomarańczy wraz ze skórką. Po chwili nasz sos pomarańczowy wylewamy n kurczaka i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy z kawałkami pokrojonej pomarańczy.