Makaron w kremowym sosie z awokado i szynką parmeńską
Nie ma nic lepszego niż pyszny makaron z kremowym sosem. Niestety większość sosów śmietanowych dodawanych do makaronu dostarcza dużą ilość tłuszczu, a co za tym idzie – dużą ilość kalorii. Dodatkowo śmietana nie jest produktem specjalnie bogatym w prozdrowotne składniki odżywcze. Jeśli jednak zastąpisz ją awokado zmiksowanym z serkiem naturalnym powstanie pyszny, kremowy i odżywczy sos do makaronu. W połączeniu ze słoną szynką parmeńską powstaje potrawa, która rozpływa się z ustach.

Składniki na 2 porcje:
- makaron tagiatelle – 140g suchego makaronu
- awokado (najlepiej odmiana hass) – 1 sztuka
- serek kanapkowy naturalny (typu Almette) – 2 płaskie łyżki stołowe
- szynka parmeńska lub podobna – 90g
- pomidorki koktajlowe + pół łyżeczki oliwy/oleju do podsmażenia
- pieprz czarny, sok z cytryny, chilli suszone w proszku
Makaron ugotować i zostawić 2-3 łyżki wody z jego gotowania. Szynkę parmeńską pokroić w paseczki i podsmażyć na chrupko na suchej patelni, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pomidorki (uwaga, trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły, tylko lekko podpiekły).
Awokado rozgnieść widelcem, dodać serek, pieprz, odrobinę soku z cytryny oraz chilli, wymieszać. Dodać do makaronu, dolać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, wymieszać. Przełożyć na talerz, podawać z szynką oraz pomidorkami. Posypać pieprzem i odrobiną chilli.