Orzeźwiająca chia fresca
Nasiona chia , czyli szałwii hiszpańskiej, są zaliczane do superfoods, czyli produktów niezwykle bogatych odżywczo, posiadających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Dostarczają one korzystnych kwasów omega-3, żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku, witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawierają bardzo dużo wapnia – więcej niż mleko krowie. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika pokarmowego usprawniają pracę jelit.
W nasion chia można przygotować przepyszny i orzeźwiający napój, w sam raz na upały – chia fresca. W konsystencji przypomina mi napoje aloesowe.
Składniki:
- woda mineralna – 300 ml
- nasiona chia – 1,5 łyżki
- limonka – sok z 1/4 sztuki
- miód lub syrop z agawy – łyżeczka
- listki mięty
Nasiona chia zalać wodą, dodać miód, sok z limonki, miód (agawę) i listki mięty. Odstawić na kilka minut. Gotowe!