Pikantna potrawka z mięsa mielonego
Moja propozycja na dzisiejszy obiad to pikantna potrawka z mięsa mielonego 🙂 Jeśli na codzień jecie głównie drób, ta potrawa jest okazją do urozmaicenia jadłospisu o chude mięso wieprzowe (szynka) lub wołowinę. Jedno i drugie uzupełni nasze zapasy żelaza w organizmie.
Składniki na 3-4 porcje:
- mięso mielone (szynka) – 250g
- przecier pomidorowy – opakowanie 500g
- papryka czerwona – 1/2 dużej sztuki
- mała cukinia
- fasola czerwona z puszki – 1/2 puszki (ok.120g)
- cebula – mała sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- marchew – średnia sztuka
- olej rzepakowy – łyżka
- papryka słodka (sporo), papryka ostra, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, pieprz, sól
- świeża natka pietruszkiCebulę obrać i posiekać, podsmażyć na 1/2 łyżki oleju, przełożyć do garnka. Na reszcie oleju podsmażyć mięso mielone i również dorzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy i dusić, aż sos zredukuje się o ok. 1/3 objętości. Dodać startą marchew, po kilku minutach również pokrojoną paprykę i cukinię, na sam koniec odsączoną fasolkę. Sos musi się zredukować, aż będzie gęsty. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (nasiona kolendry należy zmiażdżyć). Potrawkę podawać ze świeżą natką pietruszki.