Placki z cukinii
Cukinia kojarzy się nam głównie z jesienią. Warto wiedzieć, że jest ona źródłem potasu, magnezu i witaminy C. Cukinia jest łatwostrawna, a w 100 g ma jedynie 21 kcal. Co ważne, można z niej wyczarować mnóstwo pysznych dań. Dzisiaj proponujemy placki podawane z sosem tzatziki.
Składniki:
- 1 niewielka cukinia
- 2 małe jaja
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mleka 2%
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos:
- 1 niewielki ogórek gruntowy
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- odrobina soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Cukinię myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy środek, a resztę ścieramy na tarce jarzynowej. Dokładnie odciskamy nadmiar wody. Mieszamy cukinię z mąką, mlekiem i jajami. Doprawimy. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżką formujemy niewielkie placki i smażymy na małym palniku z obu stron do zrumienienia. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, podobnie czosnek. Dodajemy jogurt, sok z cytryny i doprawiamy.
Placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z sosem.