Prosta sałatka z cieciorki, tuńczyka i warzyw
Lubimy takie przepisy – proste, szybkie i pełne zdrowych tłuszczy, witamin oraz minerałów. Taka właśnie jest ta sałatka. Dostarcza bowiem zarówno białka roślinnego (cieciorka), jak i zwierzęcego (tuńczyk), zdrowych tłuszczy (olej rzepakowy) oraz mnóstwa witamin. A co najważniejsze – przygotowuje się ją w 5 minut.
Prosta sałatka z cieciorki, tuńczyka i warzyw
Składniki na 2 porcje:
- Tuńczyk w sosie własnym- puszka 120 g
- Cieciorka z puszki – 120 g
- Olej rzepakowy – łyżka
- Oliwki czarne – garść
- Papryka czerwona – pół sztuki
- Natka pietruszki – łyżka
- Pomidor koktajlowy – 8-10 sztuk
- Sok z cytryny
Odsączoną ciecierzycę mieszamy w misce z odsączonym tuńczykiem, pokroją w kostkę papryką, w ćwiartki pomidorkami, w plasterki oliwkami. Dodajmy olej, posiekaną świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem czarnym i odrobiną soli.