Twarogowo-szpinakowe kopytka
Nie uwierzycie, ale zrobienie tego dania zajęło mi maksymalnie 20 minut. Szybkie, proste i do tego pyszne – kopytka twarogowo-szpinakowe z serem z niebieską pleśnią i pomidorami.
Składniki na 2 porcje:
- ser twarogowy półtłusty – 250g (kostka)
- szpinak (u mnie mrożony) – 250g
- mąka pszenna – 120g (szklanka)
- jajo – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- ser z niebieską pleśnią (ja kupiłam ser Blue w Biedronce) – 40g
- pomidor – 1 duża sztuka
- sól, pieprz
Twaróg rozdrabniamy widelcem. Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię, rozmrażamy i dokładnie odparowujemy wodę (szpinak musi być jak najbardziej suchy). Doprawiamy do posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem i mieszamy z twarogiem. Dodajemy mąkę oraz jajko i zagniatamy z tego ciasto. Dzielimy je na części, formujemy długie paski i kroimy w kształt kopytek. Gotujemy je w osolonej wodzie do momentu gdy wypłyną na wierzch (ja przetrzymywałam jeszcze dodatkowo minutę). Wyławiamy z wody, wrzucamy do miski i polewamy olejem, aby się nie skleiły. Podajemy z drobno pokrojoną, niewielką ilością sera pleśniowego oraz pomidorem.
Wierzcie, lub nie – było pyszne 🙂 Taka jedna porcja to około 550 kcal.