Wiosenna sałatka z serem i sosem miodowo-musztardowym
Sałatki ze świeżych warzyw z lekkimi sosami to nasza ulubiona potrawa na wiosnę i lato. Dostarczają nie tylko witamin i minerałów, ale również błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowej pracy całego przewodu pokarmowego. Takie sałatki to również świetny pomysł na kolacją dla osób, które odchudzają się przed sezonem urlopowym 🙂
Wiosenna sałatka z serem i sosem miodowo-musztardowym
- sałata masłowa – 2 garście
- pomidor – 1/2 sztuki
- ogórek – 1/2 długiego lub 2 gruntowe
- rzodkiewka – 4 sztuki
- oliwki czarne – 6 sztuk
- ser sałatkowy (typu bałkańskiego) – 70 g
- nasiona słonecznika – 1 łyżka
- sos miodowo-musztardowy – 2 łyżki
Sos miodowo-musztardowy:
- olej rzepakowy – 4 łyżki
- miód – 3/4 łyżki
- musztarda – łyżeczka
- sok z cytryny – łyżka
- pieprz czarny
Warzywa umyć, pokroić, wymieszać. Dodać pokrojony ser i podprażony na patelni słonecznik. Przygotować sos (wymieszać dokładnie wszystkie składniki) i polać nim sałatkę, posypać słonecznikiem. Gotowe!