Zupa koperkowa z mięsnymi pulpecikami
Dzięki dodatkowi mięsnych pulpecików nasza zupa koperkowa może zastąpić danie obiadowe. Jest lekka, prosta w przygotowaniu i niskokaloryczna. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki na 4 porcje:
- Mięso mielone z szynki lub indyka – 500 g
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 300g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- Łyżka oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżki śmietany 12%
- 1,5 litra wody
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz, suszone włoszczyzna lub piramidka smaku do zup z Lidla
Posiekać cebulę i zeszklić ją w garnku na oleju, zalać wodą, dodać suszoną włoszczyznę/piramidkę do zup z Lidla i zostawić do zagotowania. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem, słodką lub ostrą papryką, dodać jajko, wymieszać. Formować małe pulpeciki po ok. 30 g, wrzucać je do gotującej się już wody, gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. W między czasie obrać i pokroić marchew, pietruszkę, ziemniaki, dodać do gotującej się zupy. Gotować kolejne 20 minut. Wyłączyć gaz. Dodać posiekany koperek i zahartowaną odrobiną zupy śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.