Dieta w chorobach

Odpowiednie żywienie jest ważnym elementem leczenia wielu chorób, a w niektórych przypadkach podstawą terapii. Zbilansowana dieta przygotowana przez specjalistę pomoże złagodzić objawy:

  • chorób przewodu pokarmowego (choroba refluksowa, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zaparcia, biegunki, wzdęcia, dyskomfort trawienny, gazy, zespół jelita drażliwego, choroba Crohna, wrzodziejące zapalenia jelita grubego, celiakia)

  • chorób układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, miażdżyca, stany po zawałach i udarach)

  • chorób metabolicznych (stan przedcukrzycowy, cukrzyca, dna moczanowa)

  • insulinooporności

  • chorób układu endokrynologicznego (nadczynność/niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, zespół policystycznych jajników)

  • chorób wątroby (stłuszczenie, marskość, przewlekłe choroby zapalne wątroby)

  • chorób pęcherzyka żółciowego (kamica żółciowa, stany po usunięciu pęcherzyka żółciowego)

  • chorób trzustki (stanu po ostrym zapaleniu trzustki, przewlekłe zapalenia trzustki)

  • chorób układu moczowego (kamica moczowa, niewydolność nerek)

  • alergii pokarmowych (pomoc w racjonalnym zaplanowaniu diety dla osób, które muszą wykluczyć wiele produktów spożywczych z powodu alergii)

  • leczenia choroby nowotworowej (porady i planowanie jadłospisów dla osób podczas i po chemio- i radioterapii)

  • niedokrwistości (wspomaganie żywieniowe leczenia niedokrwistości)

  • osteoporozy (profilaktyka i wspomaganie żywieniowe leczenia)

  • chorób reumatycznych