Zdrowe przepisy Blog

Orientalne spaghetti z tofu

Jeżeli nie wiecie jak przemycić do waszej diety tofu, a chcecie przygotować z niego coś pysznego i szybkiego, mamy idealną propozycję. Orientalne spaghetti z tofu robi się ekspresowo, a smakuje obłędnie. To jednocześnie pełnowartościowy posiłek dostarczający sporej ilości białka roślinnego.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 opakowania tofu (po 180g) – może być naturalne, ale świetnie sprawdza się dostępne w Biedronce tofu marynowana garam masala
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ostra papryka, pieprz, curry
  • 60g makaronu spaghetti razowego
  • 4 łyżki wędzonego twarogu
  • dowolne warzywa do podania, np. brokuły

Tofu rozdrobnić widelcem tak, aby przypominało w konsystencji mielone mięso. Czosnek i cebulę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać tofu, sos sojowy i doprawić ( do smaku – w zależności od tego czy macie naturalne czy marynowane tofu). Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i podlać trochę wodą. Dusić kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Na talerze wykładać porcję makaronu, tofu i posypać wędzonym serem. Podawać z warzywami, u mnie brokuły.

  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Placki z serka Bieluch bez cukru

Pożywne, zbilansowane śniadanie to podstawa zdrowego odżywiania. Banalnie proste placki z serka Bieluch bez cukru przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Połączone ze świeżymi owocami świetnie sprawdzą się także dla osób z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym czy cukrzycą. Dzięki dodatkowi serka Bieluch dostarczają sporej porcji białka, co sprawia, że dają sytość na dłużej. To cecha, która przy się osobom, które próbują zmniejszyć masę ciała.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej/orkiszowej pełnoziarnistej
  • serek Bieluch – opakowanie 150g
  • łyżka stołowa ksylitolu/erytrolu
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: aromat waniliowy
  • do podania: dowolne świeże owoce

Jajka, serek, mąkę, ksylitol wymieszać w misce. Usmażyć na złoty kolor na oleju na rozgrzanej patelni. Podawać ze świeżymi owocami.

Szybka potrawka z warzyw i mięsa mielonego

W Smacznej Terapii uważamy, że zdrowe odżywianie nie musi być ani skomplikowane, ani czasochłonne. Dlatego uwielbiamy takie proste przepisy do przygotowania w 5 minut (+20 minut duszenia a patelni, ale to już nie wymaga naszego zaangażowania). Łapcie zatem przepis na przepyszną potrawkę z warzyw i mięsa mielonego. Można ją podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy ulubioną kaszą.

Potrawka z warzyw i mięsa mielonego

Składniki na 4 porcje:

  • mięso mielone z indyka lub kurczaka – 500g
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • pieczarki – 250g
  • fasolka szparagowa – 150g
  • cebula – 1 sztuka (ok. 100g)
  • czosnek – 2 ząbki
  • sos sojowy – 2 łyżki stołowe
  • olej rzepakowy lub oliwa – łyżka stołowa
  • słodka papryka w proszku – łyżeczka
  • kurkuma – łyżeczka
  • pieprz czarny
  • woda – 1,5 szklanki

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilkę smażyć. Dodać mięso mielone, smażyć kolejne kilka minut, aż mięso się zetknie. Dodać przyprawy, sos sojowy i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać wodą. Przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut (co jakiś czas przemieszać). Na ostatnie 4-5 minut odkryć patelnię i zwiększyć gaz, aby woda wyparowała.

Podawać z ziemniakami/kaszą/ryżem i surówką z dodatkiem oleju/oliwy.

100g potrawki dostarcza:

  • ok. 80 kcal
  • 11g białka
  • 2g tłuszczu
  • 5g węglowodanów

Porcja 250g potrawki dostarcza:

  • ok. 200 kcal
  • 28g białka
  • 5g tłuszczu
  • 12g węglowodanów
  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Sos z pieczonej papryki i ciecierzycy do makaronu

Przepyszny sos z pieczonej papryki, ciecierzycy i suszonym pomidorów to szybkie, nieskomplikowane danie na obiad, lunch lub kolację. Sos nada się także jako pasta kanapkowa oraz sos do pieczonej ryby lub pulpetów. Ja zwykle przygotowuję go w większej ilości, dzielę na porcje i mrożę.

Sos z pieczonej papryki i ciecierzycy

Składniki na ok. 4 porcje:

  • papryka czerwona – 3 duże sztuki
  • ciecierzyca z puszki – 120g
  • pomidory suszone w oleju – 5 sztuk
  • czosnek – ząbek
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
  • papryka słodka – łyżeczka
  • papryka wędzona – 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku
  • sól, pieprz

Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż papryki będę miękkie (ale nie przypalone!).

Upieczone papryki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek, pomidory suszone, olej/oliwę, paprykę słodką, wędzoną, pieprz i sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podawać z makaronem oraz serem typu parmezan lub grana padano. Sos świetnie nadaje się także jako pasta na kanapki oraz sos do pieczonej ryby/mięsa lub pulpetów.

Porcja 100g gotowego sosu dostarcza:

  • ok. 100 kcal
  • 2,2g białka
  • 6,2g tłuszczu
  • 9g węglowodanów
  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur i fetą

Prosta i szybka sałatka z kaszą bulgur i fetą świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxu. Jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy podczas przygotowywania obiadu ugotować więcej kaszy, dodać warzywa, fetę i gotowe!

Składniki na 1 porcję:

  • kasza bulgur lub komosa ryżowa – 50g suchej kaszy
  • papryka czerwona – pół sztuki
  • ogórek – 100g
  • świeża natka pietuszki – łyżka posiekanej
  • szczypiorek – łyżka posiekanego
  • cebulka czerwona – łyżeczka posiekanej
  • ser feta – 50g
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej lniany lub oliwa – łyżka
  • ewentualnie – 2 listki świeżej mięty
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Kaszę ugotować. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Wymieszać, dodać natkę pietruszki, szczypiorek i ewentualnie miętę. Dolać olej/oliwę, wymieszać. Doprawić pieprzem i odrobiną soli oraz soku z cytryny. Posypać pokruszoną fetą.

  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Ciasta pieguski pełnoziarniste

Kto nie kocha kruchych ciastek z kawałkami czekolady? 🙂 Pytanie jest oczywiście retoryczne! Takie przepisy lubicie najbardziej. Zatem oto i on – przepis na pełnoziarniste pieguski bez cukru.

Ciastka pieguski bez cukru

Składniki na 15 ciastek po 30g:

  • mąka pszenna pełnoziarnista (można zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą) – 200g
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ksylitol (lub cukier) – 50g
  • czekolada gorzka – 50g

Masło musi być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować z ksylitolem (lub innym słodzidłem) oraz jajkiem – na dużych obrotach około 2 minuty. Dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać (początkowo łyżką, później dłonią), aż powstanie ciasto. Odrywać kawałki po 30g i formować kulki. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłonią lekko spłaszczać, aby powstały ciastka. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 17-22 minuty (aż ciastka się zarumienią).

1 ciastko (30g) to około 130 kcal.

Ciastka pieguski

Ciastka brownie pełnoziarniste

Pyszne, pełnoziarniste ciastka brownie to doskonały dodatek do kawy lub element drugiego śniadania.

Składniki na 8 ciastek po 35g:

  • czekolada gorzka min. 64% kakao – 100g
  • 1 jajko
  • masło – 50g
  • ksylitol – 3 łyżeczki
  • mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista (typ 1850 lub 2000) – 50g
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki

Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę i poczekać, aż się rozpuści. Wystudzić. Dodać jajo, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszać. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jedno ciastko to 3/4 łyżki stołowej masy, czyli ok. 35g). Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut.

1 ciastko 35g dostarcza:

  • 140 kcal
  • 2,6g białka
  • 9,9g tłuszczu
  • 12g węglowodanów
  • 0,6g błonnika pokarmowego

Śniadaniowa tofucznica na szpinaku

Jeżeli z jakiegoś powodu nie jecie jajek lub znudziła się wam zwykła jajecznica, ten przepis będzie dla was idealny. Tofu to produkt sojowy bogaty w roślinne białko. Jest na tyle wdzięczny, że da się z niego wyczarować różne dania, m.in. “oszukaną” jajecznicę. Jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście, serdecznie zachęcamy.

Składniki na jedną porcję:

  • 150 g naturalnego tofu
  • garść umytego szpinaku
  • 1/3 cebuli
  • 10 pomidorów koktajlowych (lub więcej)
  • szczypiorek wg. uznania
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Na patelni rozgrzać olej. Cebulkę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokruszone tofu. Smażyć chwilkę. Dodać odrobinę wody i kurkumę, a po chwili szpinak. Dokładnie wszystko wymieszać i dusić przez ok 3 min pod przykryciem. Po tym czasie dodać połowę pomidorków przekrojonych na pół i smażyć jeszcze chwilę aby odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać szczypiorkiem. Podawać z pozostałymi pomidorkami i pieczywem pełnoziarnistym. Świetnie pasuje pieczywo z humusem, który możecie przygotować z TEGO przepisu.

Makaron ze szparagami

Ekspresowe i proste w przygotowaniu danie. Genialne w swoje prostocie. W dodatku bardzo zdrowe, odżywcze, pożywne i do przygotowania w 10 minut.

Makaron ze szparagami

Składniki na 2 porcje:

  • makaron pełnoziarnisty (u nas kokardki) – 140g + zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu
  • szparagi – pęczek 500g
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej rzepakowy lub oliwa – 1 łyżka stołowa
  • ser grana padano/parmezan lub inny ser twardy – 60g
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Makaron ugotować i zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu. Szparagi pokroić, czosnek drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i chwilkę smażyć. Dodać szparagi, smażyć jeszcze 2-3 minuty i dodać wodę z gotowania makaronu. Przykryć i dusić około 5-7 minut, aż szparagi zmiękną. Po tym czasie dodać ugotowany makaron, wymieszać. Wyłączyć gaz. Dodać ser, wymieszać. Doprawić pieprzem. Podawać od razu.

  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Placki jogurtowe z jabłkami

Niedzielne śniadanie niezmiennie kojarzy mi się z plackami lub naleśnikami. Koniecznie na słodko. Ostatnio nałogowo przygotowuję placki jogurtowe z jabłkami. Dlaczego? Bo są proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku przepyszne. Spróbujcie sami!

Składniki na około 10 placków:

  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki owsianej
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju do smażenia

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, starte jabłko wymieszać. Smażyć na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.

  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0