Zdrowe przepisy Blog

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur i fetą

Prosta i szybka sałatka z kaszą bulgur i fetą świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxu. Jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy podczas przygotowywania obiadu ugotować więcej kaszy, dodać warzywa, fetę i gotowe!

Składniki na 1 porcję:

  • kasza bulgur lub komosa ryżowa – 50g suchej kaszy
  • papryka czerwona – pół sztuki
  • ogórek – 100g
  • świeża natka pietuszki – łyżka posiekanej
  • szczypiorek – łyżka posiekanego
  • cebulka czerwona – łyżeczka posiekanej
  • ser feta – 50g
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej lniany lub oliwa – łyżka
  • ewentualnie – 2 listki świeżej mięty
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Kaszę ugotować. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Wymieszać, dodać natkę pietruszki, szczypiorek i ewentualnie miętę. Dolać olej/oliwę, wymieszać. Doprawić pieprzem i odrobiną soli oraz soku z cytryny. Posypać pokruszoną fetą.

  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Ciasta pieguski pełnoziarniste

Kto nie kocha kruchych ciastek z kawałkami czekolady? 🙂 Pytanie jest oczywiście retoryczne! Takie przepisy lubicie najbardziej. Zatem oto i on – przepis na pełnoziarniste pieguski bez cukru.

Ciastka pieguski bez cukru

Składniki na 15 ciastek po 30g:

  • mąka pszenna pełnoziarnista (można zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą) – 200g
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ksylitol (lub cukier) – 50g
  • czekolada gorzka – 50g

Masło musi być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować z ksylitolem (lub innym słodzidłem) oraz jajkiem – na dużych obrotach około 2 minuty. Dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać (początkowo łyżką, później dłonią), aż powstanie ciasto. Odrywać kawałki po 30g i formować kulki. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dłonią lekko spłaszczać, aby powstały ciastka. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 17-22 minuty (aż ciastka się zarumienią).

1 ciastko (30g) to około 130 kcal.

Ciastka pieguski

Ciastka brownie pełnoziarniste

Pyszne, pełnoziarniste ciastka brownie to doskonały dodatek do kawy lub element drugiego śniadania.

Składniki na 8 ciastek po 35g:

  • czekolada gorzka min. 64% kakao – 100g
  • 1 jajko
  • masło – 50g
  • ksylitol – 3 łyżeczki
  • mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista (typ 1850 lub 2000) – 50g
  • proszek do pieczenia – pół łyżeczki

Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę i poczekać, aż się rozpuści. Wystudzić. Dodać jajo, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszać. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jedno ciastko to 3/4 łyżki stołowej masy, czyli ok. 35g). Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut.

1 ciastko 35g dostarcza:

  • 140 kcal
  • 2,6g białka
  • 9,9g tłuszczu
  • 12g węglowodanów
  • 0,6g błonnika pokarmowego

Śniadaniowa tofucznica na szpinaku

Jeżeli z jakiegoś powodu nie jecie jajek lub znudziła się wam zwykła jajecznica, ten przepis będzie dla was idealny. Tofu to produkt sojowy bogaty w roślinne białko. Jest na tyle wdzięczny, że da się z niego wyczarować różne dania, m.in. „oszukaną” jajecznicę. Jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście, serdecznie zachęcamy.

Składniki na jedną porcję:

  • 150 g naturalnego tofu
  • garść umytego szpinaku
  • 1/3 cebuli
  • 10 pomidorów koktajlowych (lub więcej)
  • szczypiorek wg. uznania
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Na patelni rozgrzać olej. Cebulkę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokruszone tofu. Smażyć chwilkę. Dodać odrobinę wody i kurkumę, a po chwili szpinak. Dokładnie wszystko wymieszać i dusić przez ok 3 min pod przykryciem. Po tym czasie dodać połowę pomidorków przekrojonych na pół i smażyć jeszcze chwilę aby odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać szczypiorkiem. Podawać z pozostałymi pomidorkami i pieczywem pełnoziarnistym. Świetnie pasuje pieczywo z humusem, który możecie przygotować z TEGO przepisu.

Makaron ze szparagami

Ekspresowe i proste w przygotowaniu danie. Genialne w swoje prostocie. W dodatku bardzo zdrowe, odżywcze, pożywne i do przygotowania w 10 minut.

Makaron ze szparagami

Składniki na 2 porcje:

  • makaron pełnoziarnisty (u nas kokardki) – 140g + zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu
  • szparagi – pęczek 500g
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej rzepakowy lub oliwa – 1 łyżka stołowa
  • ser grana padano/parmezan lub inny ser twardy – 60g
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Makaron ugotować i zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu. Szparagi pokroić, czosnek drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i chwilkę smażyć. Dodać szparagi, smażyć jeszcze 2-3 minuty i dodać wodę z gotowania makaronu. Przykryć i dusić około 5-7 minut, aż szparagi zmiękną. Po tym czasie dodać ugotowany makaron, wymieszać. Wyłączyć gaz. Dodać ser, wymieszać. Doprawić pieprzem. Podawać od razu.

  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Placki jogurtowe z jabłkami

Niedzielne śniadanie niezmiennie kojarzy mi się z plackami lub naleśnikami. Koniecznie na słodko. Ostatnio nałogowo przygotowuję placki jogurtowe z jabłkami. Dlaczego? Bo są proste i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku przepyszne. Spróbujcie sami!

Składniki na około 10 placków:

  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki owsianej
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju do smażenia

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, starte jabłko wymieszać. Smażyć na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.

  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0

Wegańskie muffiny z czekoladą

Czy da się przygotować pyszny deser bez mleka,jaj i cukru? Jasne, że się da. Te muffiny spełniają wszystkie te założenia, mają dodatek pełnoziarnistej mąki, co wzbogaca je w odrobinę błonnika pokarmowego i są obłędnie pyszne.

Składniki na 14 sztuk:

100 ml Naturalnego napoju sojowego

2 banany (ok 250 g)

50 g czekolady gorzkiej 70-85%

50 g erytrytolu

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. pełne ziarno Lubella)

200 g mąki pszennej typ 500

3 ml octu ryżowego

100 ml oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

pół łyżeczki soku z cytryny

Do napoju sojowego dodać łyżeczkę octu i zostawić na kilka minut. W tym czasie banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Dodać do nich olej i mleko sojowe z octem. Pozostałe (suche) składniki wymieszać w drugiej misce. Czekoladę posiekać. Połączyć wszystko łyżką. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nakładać ok 3/4 wysokości foremki. Piec ok 25 minut w 180 st C.

Placki twarogowe z owocami

Banalnie proste placuszki twarogowe to propozycja śniadaniowa, którą pokochają wszyscy – młodsi i starsi. Co najlepsze – nadadzą się one także dla osób cierpiących na insulinooporność czy stan przedcukrzycowy. Wszystko dzięki zwiększonej zawartości białka (dodatek twarogu). To także zwiększona ilość białka w tej potrawie daje uczucie sytości na dłużej niż po zjedzeniu tradycyjnych mącznych placuszków.

Placki twarogowe

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jajka
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 70g mąki pszennej pełnoziarnistej (można wymienić na orkiszową pełnoziarnistą)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka
  • do podania – świeże owoce.

Twaróg, jajka, mąkę oraz mleko zmiksować. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać ze świeżymi owocami.

Pęczotto z papryką i pieczarkami

Pęczotto to wariacja na temat popularnego risotto. Jest to danie szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane, tanie i przede wszystkim…pyszne 🙂 Dodatki można modyfikować dowolnie, włączając do przepisu swoje ulubione warzywa. Ważne jednak, aby do przygotowania pęczotto użyć samodzielnie przygotowanego wywaru warzywnego, a nie wody czy (o zdrozo) kostki rosołowej. To własnie bulion sprawia, że ma ono wyrazisty, ale jednocześnie delikatny smak.

Bulion warzywny ugotujecie w prosty sposób. Cebulę przekrójcie na pół i podsmażcie ją na łyżce oleju, aż zacznie się przypalać. Zalejcie wtedy wodą, dodajcie obraną marchew, seler, korzeń pietruszki oraz kawałej pora. Dodajcie trochę soli. Gotujcie około godzinę. Gotowe.

Składniki na 2 średniej wielkości porcje (raczej takie dla kobiety niż mężczyzny):

  • kasza pęczak – 150 g suchej kaszy
  • bulion warzywny – 600 ml
  • 100g cebuli
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 100g pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ser Grana Padano/parmezan – 4 łyżki

Cebulę posiekać, wrzucić do głębokiego rondla z łyżką oleju i smażyć minutę. Dodać drobno posiekane pieczarki oraz papryki. Smażyć kilka minut. Dodać kaszę, zalać bulionem i gotować około 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie większość płynu (dobrze, jest zakończyć gotowanie, gdy kasza jest już gotowa, ale zostało jeszcze trochę niewchłoniętego sosu). Dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem, podawać z serem.

fleksitarianizm

I Ty możesz zostać fleksitarianinem!

Na pewno słyszeliście o wegetarianizmie czy weganizmie. Kim są jednak fleksitarianie i dlaczego warto zostać jednym z nich?

Czym jest fleksitarianizm?

Fleksitarianizm to taki sposób żywienia, w którym mięso i jego przetwory spożywane jest okazjonalnie, poza domem, podczas różnych uroczystości (np. obiad u mamy czy teściowej, święta, wesela, imprezy urodzinowe). Założeniem diety jest ograniczenie mięsa w codziennym jadłospisie. Moglibyście zapytać: czemu ktoś nie może się zdecydować, czy je mięso, czy go nie je? My chciałybyśmy przedstawić Wam korzyści, jakie płyną z takiego ograniczania mięsa w diecie.

Korzyści zdrowotne bycia fleksitarianinem:

  • Badania wskazują na to, że osoby ograniczające mięso ważą mniej i posiadają niższy wskaźnik masy ciała BMI niż osoby jedzące mięso na co dzień.
  • Ograniczanie mięsa zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia oraz zespołu metabolicznego w porównaniu z dietą niewegetariańską.
  • Fleksitarianizm zmniejsza ryzyko śmierci z jakiekolwiek przyczyny.
  • Ograniczenie mięsa w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
  • Fleksitarianie spożywają bardzo małe ilości czerwonego i przetworzonego mięsa, które zostało zakwalifikowane kolejno jako prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi (mięso czerwone – grupa 2A) oraz rakotwórcze dla ludzi (mięso przetworzone – grupa 1). Dzięki temu mogą mieć mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
  • Ograniczenie mięsa zazwyczaj wiąże się z większym spożyciem produktów roślinnych oraz strączków, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Pozostałe korzyści bycia fleksitarianinem:

  • Nie musicie całkowicie rezygnować z ulubionych potraw mięsnych.
  • Nie musicie tłumaczyć się babci na imieninach czy wujkowi na weselu, dlaczego nie jesz mięsa.
  • Możecie zadbać o środowisko i planetę – badania wykazują, że dieta wegetariańska i wegańska w mniejszym stopniu niż dieta niewegetariańska przyczynia się do produkcji dwutlenku węgla oraz zużycia wody na naszej planecie.

Czy przekonałyśmy Was do chociażby małego ograniczenia mięsa w codziennej diecie?

Autor: mgr Marta Szałwińska, dietetyk, psychodietetyk

Piśmiennictwo:

  1. Derbyshire EJ. Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based LiteratureFront Nutr. 2017;3:55. doi:10.3389/fnut.2016.00055
  2. Claire T McEvoy, Norman Temple and Jayne V Woodside: Vegetarian diets, low-meat diets and health: a review. Public Health Nutrition: 15(12), 2287–2294. doi:10.1017/S1368980012000936
  3. WHO. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat and cancer risk. Int Agency Res Cancer. 2015;(October):1-2. http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
  • Author:admin
  • Tags: No tags
  • Comments:0