Makaron ze szparagami
Ekspresowe i proste w przygotowaniu danie. Genialne w swoje prostocie. W dodatku bardzo zdrowe, odżywcze, pożywne i do przygotowania w 10 minut.
Składniki na 2 porcje:
- makaron pełnoziarnisty (u nas kokardki) – 140g + zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu
- szparagi – pęczek 500g
- czosnek – 2 ząbki
- olej rzepakowy lub oliwa – 1 łyżka stołowa
- ser grana padano/parmezan lub inny ser twardy – 60g
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Makaron ugotować i zostawić pół szklanki wody z gotowania makaronu. Szparagi pokroić, czosnek drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i chwilkę smażyć. Dodać szparagi, smażyć jeszcze 2-3 minuty i dodać wodę z gotowania makaronu. Przykryć i dusić około 5-7 minut, aż szparagi zmiękną. Po tym czasie dodać ugotowany makaron, wymieszać. Wyłączyć gaz. Dodać ser, wymieszać. Doprawić pieprzem. Podawać od razu.