Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur i fetą
Prosta i szybka sałatka z kaszą bulgur i fetą świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxu. Jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy podczas przygotowywania obiadu ugotować więcej kaszy, dodać warzywa, fetę i gotowe!
Składniki na 1 porcję:
- kasza bulgur lub komosa ryżowa – 50g suchej kaszy
- papryka czerwona – pół sztuki
- ogórek – 100g
- świeża natka pietuszki – łyżka posiekanej
- szczypiorek – łyżka posiekanego
- cebulka czerwona – łyżeczka posiekanej
- ser feta – 50g
- olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej lniany lub oliwa – łyżka
- ewentualnie – 2 listki świeżej mięty
- sól, pieprz, sok z cytryny
Kaszę ugotować. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Wymieszać, dodać natkę pietruszki, szczypiorek i ewentualnie miętę. Dolać olej/oliwę, wymieszać. Doprawić pieprzem i odrobiną soli oraz soku z cytryny. Posypać pokruszoną fetą.