• Author:admin
  • Comments:0

Orientalne spaghetti z tofu

Jeżeli nie wiecie jak przemycić do waszej diety tofu, a chcecie przygotować z niego coś pysznego i szybkiego, mamy idealną propozycję. Orientalne spaghetti z tofu robi się ekspresowo, a smakuje obłędnie. To jednocześnie pełnowartościowy posiłek dostarczający sporej ilości białka roślinnego.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 opakowania tofu (po 180g) – może być naturalne, ale świetnie sprawdza się dostępne w Biedronce tofu marynowana garam masala
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ostra papryka, pieprz, curry
  • 60g makaronu spaghetti razowego
  • 4 łyżki wędzonego twarogu
  • dowolne warzywa do podania, np. brokuły

Tofu rozdrobnić widelcem tak, aby przypominało w konsystencji mielone mięso. Czosnek i cebulę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać tofu, sos sojowy i doprawić ( do smaku – w zależności od tego czy macie naturalne czy marynowane tofu). Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i podlać trochę wodą. Dusić kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Na talerze wykładać porcję makaronu, tofu i posypać wędzonym serem. Podawać z warzywami, u mnie brokuły.

No tags