Orientalne spaghetti z tofu
Jeżeli nie wiecie jak przemycić do waszej diety tofu, a chcecie przygotować z niego coś pysznego i szybkiego, mamy idealną propozycję. Orientalne spaghetti z tofu robi się ekspresowo, a smakuje obłędnie. To jednocześnie pełnowartościowy posiłek dostarczający sporej ilości białka roślinnego.
Składniki na 4 porcje:
- 2 opakowania tofu (po 180g) – może być naturalne, ale świetnie sprawdza się dostępne w Biedronce tofu marynowana garam masala
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ostra papryka, pieprz, curry
- 60g makaronu spaghetti razowego
- 4 łyżki wędzonego twarogu
- dowolne warzywa do podania, np. brokuły
Tofu rozdrobnić widelcem tak, aby przypominało w konsystencji mielone mięso. Czosnek i cebulę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać tofu, sos sojowy i doprawić ( do smaku – w zależności od tego czy macie naturalne czy marynowane tofu). Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy i podlać trochę wodą. Dusić kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Na talerze wykładać porcję makaronu, tofu i posypać wędzonym serem. Podawać z warzywami, u mnie brokuły.