Ciastka brownie pełnoziarniste
Pyszne, pełnoziarniste ciastka brownie to doskonały dodatek do kawy lub element drugiego śniadania.
Składniki na 8 ciastek po 35g:
- czekolada gorzka min. 64% kakao – 100g
- 1 jajko
- masło – 50g
- ksylitol – 3 łyżeczki
- mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista (typ 1850 lub 2000) – 50g
- proszek do pieczenia – pół łyżeczki
Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę i poczekać, aż się rozpuści. Wystudzić. Dodać jajo, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszać. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jedno ciastko to 3/4 łyżki stołowej masy, czyli ok. 35g). Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut.
1 ciastko 35g dostarcza:
- 140 kcal
- 2,6g białka
- 9,9g tłuszczu
- 12g węglowodanów
- 0,6g błonnika pokarmowego