• Author:admin
  • Comments:0

Sos z pieczonej papryki i ciecierzycy do makaronu

Przepyszny sos z pieczonej papryki, ciecierzycy i suszonym pomidorów to szybkie, nieskomplikowane danie na obiad, lunch lub kolację. Sos nada się także jako pasta kanapkowa oraz sos do pieczonej ryby lub pulpetów. Ja zwykle przygotowuję go w większej ilości, dzielę na porcje i mrożę.

Sos z pieczonej papryki i ciecierzycy

Składniki na ok. 4 porcje:

  • papryka czerwona – 3 duże sztuki
  • ciecierzyca z puszki – 120g
  • pomidory suszone w oleju – 5 sztuk
  • czosnek – ząbek
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
  • papryka słodka – łyżeczka
  • papryka wędzona – 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku
  • sól, pieprz

Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż papryki będę miękkie (ale nie przypalone!).

Upieczone papryki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek, pomidory suszone, olej/oliwę, paprykę słodką, wędzoną, pieprz i sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podawać z makaronem oraz serem typu parmezan lub grana padano. Sos świetnie nadaje się także jako pasta na kanapki oraz sos do pieczonej ryby/mięsa lub pulpetów.

Porcja 100g gotowego sosu dostarcza:

  • ok. 100 kcal
  • 2,2g białka
  • 6,2g tłuszczu
  • 9g węglowodanów

No tags