Sos z pieczonej papryki i ciecierzycy do makaronu
Przepyszny sos z pieczonej papryki, ciecierzycy i suszonym pomidorów to szybkie, nieskomplikowane danie na obiad, lunch lub kolację. Sos nada się także jako pasta kanapkowa oraz sos do pieczonej ryby lub pulpetów. Ja zwykle przygotowuję go w większej ilości, dzielę na porcje i mrożę.
Składniki na ok. 4 porcje:
- papryka czerwona – 3 duże sztuki
- ciecierzyca z puszki – 120g
- pomidory suszone w oleju – 5 sztuk
- czosnek – ząbek
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
- papryka słodka – łyżeczka
- papryka wędzona – 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku
- sól, pieprz
Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż papryki będę miękkie (ale nie przypalone!).
Upieczone papryki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek, pomidory suszone, olej/oliwę, paprykę słodką, wędzoną, pieprz i sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podawać z makaronem oraz serem typu parmezan lub grana padano. Sos świetnie nadaje się także jako pasta na kanapki oraz sos do pieczonej ryby/mięsa lub pulpetów.
Porcja 100g gotowego sosu dostarcza:
- ok. 100 kcal
- 2,2g białka
- 6,2g tłuszczu
- 9g węglowodanów