Hummus z suszonymi pomidorami
Kanapki nie muszą być nudne. Korzystając z bogactwa nasion roślin strączkowych można wyczarować różne pasty, które uatrakcyjnią nasze posiłki i wniosą wiele cennych składników odżywczych. Ciecierzyca to nie tylko świetne źródło białka roślinnego ale też błonnika pokarmowego, wapnia czy potasu. Poniżej przepis na hummus czyli najbardziej znaną pastę z ciecierzycy.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy pasteryzowanej (można użyć suchej, którą moczymy i gotujemy lub cieciorki z puszki)
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 3 plastry suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
Czosnek obieramy i siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, a pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i dokładnie miksujemy. Gotowe! Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem i warzywami.