Zupa pomidorowa z mięsnymi pulpecikami i makaronem
Bardzo szybka i prosta zupa z pulpecikami świetnie sprawdzi się jako danie główne na obiad. Z pewnością pokochają ją dzieci, które uwielbiają nie tylko pomidorówkę, ale i pulpety 🙂
Zupa pomidorowa z mięsnymi pulpecikami
Składniki:
- Jaja – 1 szt
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Cebula – 150 g
- Koncentrat pomidorowy 30% – 2 łyżki
- Marchew – 150 g
- Mięso mielone wieprzowe z szynki – 250 g
- Pietruszka, natka
- Przecier pomidorowy – 500 g
- Woda – 2 litry
- Suszona włoszczyzna – 2 łyżki
- Sól, pieprz czarny, słodka i ostra papryka
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem, formować pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Wodę zagotować, dodać liścia laurowe, ziele angielskie, wrzucać do niej pojedynczo pulpeciki. Gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać suszoną włoszczyznę, pokrojoną marchew i posiekaną cebulę. Gotować kolejne 10 minut. Dodać koncentrat i przecier pomidorowy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę, pieprz czarny, słodką i ostrą paprykę, sól.