I Ty możesz zostać fleksitarianinem!
Na pewno słyszeliście o wegetarianizmie czy weganizmie. Kim są jednak fleksitarianie i dlaczego warto zostać jednym z nich?
Czym jest fleksitarianizm?
Fleksitarianizm to taki sposób żywienia, w którym mięso i jego przetwory spożywane jest okazjonalnie, poza domem, podczas różnych uroczystości (np. obiad u mamy czy teściowej, święta, wesela, imprezy urodzinowe). Założeniem diety jest ograniczenie mięsa w codziennym jadłospisie. Moglibyście zapytać: czemu ktoś nie może się zdecydować, czy je mięso, czy go nie je? My chciałybyśmy przedstawić Wam korzyści, jakie płyną z takiego ograniczania mięsa w diecie.
Korzyści zdrowotne bycia fleksitarianinem:
- Badania wskazują na to, że osoby ograniczające mięso ważą mniej i posiadają niższy wskaźnik masy ciała BMI niż osoby jedzące mięso na co dzień.
- Ograniczanie mięsa zmniejsza ryzyko wystąpienia insulinooporności, cukrzycy, nadciśnienia oraz zespołu metabolicznego w porównaniu z dietą niewegetariańską.
- Fleksitarianizm zmniejsza ryzyko śmierci z jakiekolwiek przyczyny.
- Ograniczenie mięsa w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
- Fleksitarianie spożywają bardzo małe ilości czerwonego i przetworzonego mięsa, które zostało zakwalifikowane kolejno jako prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi (mięso czerwone – grupa 2A) oraz rakotwórcze dla ludzi (mięso przetworzone – grupa 1). Dzięki temu mogą mieć mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
- Ograniczenie mięsa zazwyczaj wiąże się z większym spożyciem produktów roślinnych oraz strączków, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Pozostałe korzyści bycia fleksitarianinem:
- Nie musicie całkowicie rezygnować z ulubionych potraw mięsnych.
- Nie musicie tłumaczyć się babci na imieninach czy wujkowi na weselu, dlaczego nie jesz mięsa.
- Możecie zadbać o środowisko i planetę – badania wykazują, że dieta wegetariańska i wegańska w mniejszym stopniu niż dieta niewegetariańska przyczynia się do produkcji dwutlenku węgla oraz zużycia wody na naszej planecie.
Czy przekonałyśmy Was do chociażby małego ograniczenia mięsa w codziennej diecie?
Autor: mgr Marta Szałwińska, dietetyk, psychodietetyk
Piśmiennictwo:
- Derbyshire EJ. Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature. Front Nutr. 2017;3:55. doi:10.3389/fnut.2016.00055
- Claire T McEvoy, Norman Temple and Jayne V Woodside: Vegetarian diets, low-meat diets and health: a review. Public Health Nutrition: 15(12), 2287–2294. doi:10.1017/S1368980012000936
- WHO. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat and cancer risk. Int Agency Res Cancer. 2015;(October):1-2. http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/