Dorsz zapiekany z marchewką i cukinią
Ryba nie musi być ani nudna, ani niesmaczna! Wystarczy odpowiednio ją przygotować. My bardzo lubimy łączyć ją z warzywami 🙂 Pychota! W dodatku niesamowicie zdrowe i lekkie.
Dorsz zapiekany z marchewką i cukinią
Składniki na 2 porcje:
- filet z dorsza – 300 g
- cukinia – 1/2 średniej sztuki
- marchew – pół średniej sztuki
- olej rzepakowy – łyżeczka
- sól, pieprz czarny, słodka i ostra papryka, cząber
- sok z cytryny
Rybę oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew obieramy ze skórki. Marchew i cukinię kroimy z drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy warzywa, przesmażamy kilka minut (jeśli się przypala, podlewamy odrobiną wody). Doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką odrobiną cząbru. Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 20-25 minut ). Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec.