Wegańskie muffiny z czekoladą
Czy da się przygotować pyszny deser bez mleka,jaj i cukru? Jasne, że się da. Te muffiny spełniają wszystkie te założenia, mają dodatek pełnoziarnistej mąki, co wzbogaca je w odrobinę błonnika pokarmowego i są obłędnie pyszne.
Składniki na 14 sztuk:
100 ml Naturalnego napoju sojowego
2 banany (ok 250 g)
50 g czekolady gorzkiej 70-85%
50 g erytrytolu
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. pełne ziarno Lubella)
200 g mąki pszennej typ 500
3 ml octu ryżowego
100 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soku z cytryny
Do napoju sojowego dodać łyżeczkę octu i zostawić na kilka minut. W tym czasie banany rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Dodać do nich olej i mleko sojowe z octem. Pozostałe (suche) składniki wymieszać w drugiej misce. Czekoladę posiekać. Połączyć wszystko łyżką. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nakładać ok 3/4 wysokości foremki. Piec ok 25 minut w 180 st C.