Wegetariańskie spaghetti bolognese
Jeśli uwielbiacie wszelakie pasty, a przede wszystkim spaghetti bolognese, koniecznie wypróbujcie ten przepis. W smaku – NIEZIEMSKO dobre!
Wegetariańskie spaghetti bolognese:
- Pomidory puszka – 500 g
- Przecier pomidorowy – 300 g
- Soczewica zielona – 120 g suchej
- Marchew – 100 g
- Cebula – 100 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Olej rzepakowy – łyżka
- Ziele angielskie
- Bazylia i oregano suszone – po łyżeczce
- Cząber – 1/2 łyżeczki
- Pieprz, sól, papryka ostra
- Cukier – 1/3 łyżeczki
- Ser cheddar – do posypania
- Makaron pełnoziarnisty
Soczewicę zalać zimną wodą i zagotować, gotować 30 minut aż soczewica zmięknie. W tym czasie przygotować pozostałe składniki sosu. Posiekać cebulę i czosnek, marchew pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu, mieszają, kilka minut, następnie dodać pomidory i przecier. Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i dusić całość przez 20 minut.
Ugotowaną soczewicę odsączyć z wody i dodać do sosu, dusić jeszcze kilka minut. Blenderem odrobinę zmiksować sos (wystarczy tylko kilka ruchów mikserem, sos ma być z kawałkami warzyw). Doprawić pieprzem i solą.
Sos podawać z makaronem pełnoziarnistym, posypany serem cheddar (lub parmezanem).