Zupa krem z brokułów z serem feta
Przedstawiamy szybką w przygotowaniu i pyszną zupę krem z brokułów z serem feta. Świetnie nadaje się na lekką kolację dla osób odchudzających się.
Składniki na 4 porcje:
- Brokuły 250 g
- Cebula 100 g
- Marchew – 2 średnie sztuki
- Olej rzepakowy – łyżka
- Pietruszka, korzeń – 1 mała sztuka
- Pietruszka, natka
- Seler korzeniowy – niewielki kawałek
- Ser feta 150 g
- Woda 1200 ml
- Ziemniaki 250 g
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się wody. Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę (oprócz marchewki, którą trzeba zostawić w 1-2 dużych kawałkach, żeby można było ją wyjąć). Gotować aż warzywa będę prawie miękkie, dodać rozdrobnionego brokuła i gotować kilka minut. Wyjąć marchewkę, dodać 100 g fety i zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem czarnym i odrobiną soli. Zupę podawać posypaną łyżką fety i natką pietruszki.