Zupa pomidorowa z kaszą bulgur i soczewicą
Pyszna i pożywna zupa pomidorowa z dodatkiem kaszy bulgur i soczewicy to znakomity pomysł na bezmięsny obiad lub lekką, ale sycącą kolację. Przygotowuje się ją w zaledwie 30 minut!
Składniki:
- marchew – 100g
- pietruszka korzeń – 50 g
- seler – 50 g
- cebula – 1 duża
- czosnek – ząbek
- olej rzepakowy – 1,5 łyżki
- kasza bulgur – 100g
- soczewica czerwona – 50g
- przecier pomidorowy – 500g
- woda – 1,5 litra
- natka pietruszki, słodka i ostra papryka, kumin (kmin rzymski), imbir suszony, sól, pieprz
- suszona włoszczyzna lub inna naturalna przyprawa, np. naturalna przyprawa do rosołu
Cebulę posiekać. Do garnka wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć 3 minuty, dodać 1-2 szczypty suszonego imbiru i kuminu (kminu rzymskiego) oraz po 1/4 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku (słodkiej można dać trochę więcej, ostrej też), smażyć jeszcze pół minuty. Dodać wodę, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie (albo piramidkę smaku do zupy pomidorowej z Lidla) i gotować ok. 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę marchew oraz kawałek pietruszki i selera. Gotować kolejne 5 minut. Dolać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, soczewicę, kasze bulgur, odrobinę soli, gotować, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut). Doprawić pieprzem czarnym i natką pietruszki.