• Author:admin
  • Comments:0

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i soczewicą

Mało kto nie lubi domowej pomidorówki 🙂 My przedstawiamy Wam podrasowaną wersję ten popularnej zupy. Dodatek mięsa, soczewicy i makaronu sprawia, że nasza zupa świetnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe. Jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • soczewica czerwona – 5 łyżek
  • 1 spora cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mięso mielone z szynki – 200 g
  • olej rzepakowy – łyżka
  • przecier pomidorowy – 500 g
  • natka pietruszki
  • piramidki do zupy pomidorowej z Lidla – 1 sztuka
  • woda – 1 L
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Cebulę posiekać. Do garnka wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć 2 minuty, po czym dorzucić mięso mielone i smażyć kolejne 4-5 minut. Dodać wodę, piramidki i gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę marchew oraz kawałek pietruszki i selera. Gotować kolejne 10-15 minut. Dolać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, soczewicę, szczyptę cukru, odrobinę soli, gotować, aż warzywa zmiękną. Doprawić pieprzem czarnym i ostrą papryką.