Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i soczewicą
Mało kto nie lubi domowej pomidorówki 🙂 My przedstawiamy Wam podrasowaną wersję ten popularnej zupy. Dodatek mięsa, soczewicy i makaronu sprawia, że nasza zupa świetnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe. Jest bardzo sycąca.
Składniki:
- soczewica czerwona – 5 łyżek
- 1 spora cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mięso mielone z szynki – 200 g
- olej rzepakowy – łyżka
- przecier pomidorowy – 500 g
- natka pietruszki
- piramidki do zupy pomidorowej z Lidla – 1 sztuka
- woda – 1 L
- szczypta cukru
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Cebulę posiekać. Do garnka wlać olej, rozgrzać, dodać cebulę, smażyć 2 minuty, po czym dorzucić mięso mielone i smażyć kolejne 4-5 minut. Dodać wodę, piramidki i gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę marchew oraz kawałek pietruszki i selera. Gotować kolejne 10-15 minut. Dolać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, soczewicę, szczyptę cukru, odrobinę soli, gotować, aż warzywa zmiękną. Doprawić pieprzem czarnym i ostrą papryką.