Zupa porowa z mięsem mielonym
Zdrowe jedzenie nie musi być drogie 🙂 Od dziś będę starać się podawać Wam koszt przygotowania pokazywanych przeze mnie potraw. Wszystko po to, żebyście uwierzyli, że zdrowe nie oznacza drogie. Dziś proponuję Wam dziś zupę porową z mięsem mielonym.
Składniki (na 4porcje):
* mięso mielone z indyka – 250g – 5,5zł
* olej rzepakowy – łyżka – 0,06zł
* cebula – 1 duża sztuka (150g) – 0,4zł
* marchew – 2 średnie sztuki – 0,4zł
* korzeń pietruszki – 1 średnia sztuka – 0,3zł
* seler – mały kawałek – 0,2zł
* por – 1 duży (tylko biała część) – 2,0zł
* ziemniaki – 2 duże – 0,6zł
* śmietanka 12% (do zup) – 50 ml (1/4 szklanki) -0,6zł
* woda – 2 kubki (ok. 900ml) – 0zł
* sól, pieprz, gałka musztatołowa, papryka ostra i słodka – 0,2zł
* świeży koperek – 1/2 pęczka – 0,6zł
Mięso mielone podsmażyć krótko na 1/2 łyżeczki oleju i przełożyć do garnka. Na drugiej części oleju podmsażyć pokrojonego pora (jeśli się przypala – dodać 2-3 łyżki wody) i również przerzucić do garnka. Warzywa obrać, pokroić i dodać do mięsa z porem. Całość zalać wodą (tylko tyle, zeby zakrywało składniki). Dodać ziele angielskie, liśc laurowy, odrobinę soli i gotować, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać śmietankę (należy ją przedtem zahartować odrobiną zupy) oraz posiekany świeży koperek. Doprawić do smaku.
Koszt całej potrawy to około 11zł. Koszt jednej porcji to 2,75zł 🙂