Aromatyczna zupa z dyni z orzechami włoskimi
Sezonowe warzywa i owoce są najbogatsze w witaminy i składniki mineralne. Kiedy więc nastaje czas świetności naszych polskich warzyw, warto korzystać z ich bogactwa. Jednym z nich jest dynia. Poza niską kalorycznością, jest świetnym źródłem beta-karotenu, wpływającego m.in. na funkcjonowanie naszego wzroku. Już 100 g dyni zawiera połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Zawiera ponadto wapń, cynk i witaminy z gr. B. Jedną z propozycji jej wykorzystania w kuchni jest zupa krem. Syci, rozgrzewa i …smakuje niebiańsko.Składniki na 4 porcje:
- dynia -ok 2 kg
- 2 marchewki
- 2 ziemniaczki
- 2 małe jabłka
- cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- liść laurowy, ziele angielskie
- imbir, kurkuma, pieprz, sól, chilli
- cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym)
- 4 łyżki orzechów włoskich
Cebulę siekamy w kostkę. Dynię obieramy, wykrawamy miąższ i kroimy na małe kawałki. Podobnie marchew i ziemniaki. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej. Kiedy się rozgrzeje, szklimy na nim cebulkę, po chwili dodajemy resztę warzyw. Doprawiamy imbirem i kurkuma i podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy wszystko wodą (aby zakryła warzywa), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Kiedy zupa przestygnie doprawiamy ją do smaku i miksujemy za pomocą blendera. Podajemy z posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.