• Author:admin
  • Comments:0

Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana i sezamu

Co zjeść na kanapce zamiast sera lub wędliny? Pastę warzywną! Nie dość, że smaczna, to jeszcze zjadamy dodatkową porcję warzyw (pamiętacie, o tym, żeby zjadać min. 400 g warzywa każdego dnia?). O tym, jak polubić jedzenie warzyw pisałyśmy już TUTAJ. Dziś proponujemy Wam znaną na całym świecie pastę baba ghanoush, czyli pastę z pieczonego bakłażana i sezamu. Świetnie komponuje się z jajkiem na twardo i pieczywem razowym.

baba ghanoush
Baba ghanoush

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1,5 łyżki stołowej pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól
Baba ghanoush
Baba ghanoush

Bakłażany ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut, aż bakłażan będzie miękki w środku, a skórka będzie cienka i “pofalowana”. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na pół i łyżką wybrać miąższ.

Miąższ z pieczonego bakłażana przełożyć do misy blendera, dodac czosnek, tahini, sok z cytryny, kumin, sól, oliwę/olej, dokładnie zmiksować.

U nas podane z pieczywem pełnoziarnistym, jajkiem na twardo, oliwkami i czarnym sezamem.