Domowe mleko kokosowe
Zrób sobie MLEKO… kokosowe 🙂
Próbowaliście kiedyś przygotować własne mleko kokosowe? Świetnie nadaje się do kawy, kakao, wypieków, ciast czy naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a mleko nadaje się dla osób nietolerujących laktozy i z alergią na białka mleka krowiego.
Składniki:
* wiórki kokosowe – 150 g
* wrzątek – 1 L
* duża gaza do przesączania
Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż całość do blendera z misą i miksuj około 4 minuty na średnich obrotach. Całość przesącz przez gazę, tak, aby wycisnąć z wiórków jak najwięcej mleka. Możesz je ponownie zalać 0,5L wrzątku i zmiksować.
Mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu do 3 dni. W tym czasie będzie wytrącać się z niego tłuszcz w postaci skorupki na wierzchu mleka (jest to naturalne zjawisko, ponieważ wiórki kokosowe zawierają sporo tłuszczu). Aby się jej pozbyć, wystarczy mleko podgrzać.