Donuty w wersji fit
Każdy potrzebuje czasami czegoś słodkiego do kawy, zwłaszcza kiedy na horyzoncie mamy tłusty czwartek. Jeżeli chcecie cieszyć się słodkościami jednocześnie dbając o swoją sylwetkę proponujemy lżejszą wersję pączków z dziurką. Składniki na 13 sztuk:
- 125 g mąki kukurydzianej
- 125 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 100 ml mleka 2%
- 20 g drożdży
- 1 jajo
- paczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 kostki czekolady gorzkiej 60 %
Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż potroją swoją objętość. Mąki przesiewamy, mieszamy z resztą cukru. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy masło, jajo oraz drożdże. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto przebijamy i zagniatamy ponownie. Rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Szklanką i kieliszkiem wycinamy nasze pączki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 10 min. Polewamy roztopioną czekoladą. Jeden pączek to tylko 100 kcal 🙂