Gulasz z zielonej soczewicy i warzyw
Szybki, prosty gulasz wegetariański. Do podania z kaszą oraz świeżymi warzywami. Bogactwo błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz białka roślinnego.
Składniki na 3-4 porcje:
- Zielona soczewica – 60 g suchych nasion (5 łyżek)
- Papryka czerwona – 1 duża
- Pieczarki – 150 g
- Marchew – 100 g
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przecier pomidorowy – 500 g
- Pół szklanki wody
- Pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, papryka wędzona w proszku, cząber, sól
W garnku na oleju zeszklić posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i paprykę, pokrojone w plastry pieczarki, dorzucić soczewicę i smażyć tak 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy, wodę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Doprawić pieprzem, solą, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, odrobiną papryki wędzonej w proszku, cząbrem.