Krem z zielonego groszku
Jeżeli tak jak my, nie możecie już doczekać się zielonego groszku prosto z ogródka i tak jak my kochacie zupy krem, ten przepis jest specjalnie dla Was. Sycący, aromatyczny krem jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki na 5 porcji:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebulka
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 selera korzeniowego
- pietruszka
- opakowanie (450 g) groszku zielonego
- woda- ok. 1,5 l
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka łyżek jogurtu greckiego do podania
- natka pietruszki
W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę posiekaną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojone w talarki jarzyny. Wszystko posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy groszek – możemy zostawić kilka łyżek do dekoracji. Gotujemy do miękkości. Kiedy zupa trochę przestygnie dokładnie miksujemy ją blenderem. Jeżeli chcemy bardziej intensywny kolor, należy wyjąć marchew. Doprawiamy do smaku. Podajemy z łyżką jogurtu greckiego oraz natką pietruszki.