Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki trochę inne, bo gryczane. Z dodatkiem pieczarek i surówki będą stanowić prostą i szybką wegetariańską kolację.
Składniki na 3 naleśniki o średnicy 28 cm:
- 1 jajko
- Mąka gryczana – 50 g
- Mleko – 150 ml
- Olej rzepakowy – łyżka
- Woda – 1/4 szklanki
Składniki na farsz:
- Pieczarki – 500 g
- Cebula – 1 średnia
- Olej rzepakowy – łyżka
- Sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka
Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki lub miksera, dodać odrobinę więcej wody, jeśli ciasto jest za gęste. Odstawić na 30 minut, po czym smażyć naleśniki.
Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę posiekać. Podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i ostrą papryką.