Papryka faszerowana mięsem i kaszą bulgur
Sezon na paprykę uważamy za otwarty! Dobrze wiedzieć, że papryka jest bardzo bogata w witaminę C, bardziej niż cytryna. Do tego zawiera błonnik pokarmowy regulujący pracę naszych jelit i jest niezwykle pyszna. Na obiad polecamy paprykę faszerowaną.
Składniki:
- 5 średniej wielkości papryk
- 400 g mielonego mięsa z szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy bulgur
- 2 jaja
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, suszona bazylia
Kaszę gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, studzimy. Paprykę myjemy, odcinamy górną część tworząc czapeczkę i oczyszczamy. Cebulę i czosnek siekamy. Mięso mieszamy dokładnie z cebulą, czosnkiem, jajami i doprawiamy. Farszem napełniamy paprykę i przykrywamy czapeczką. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym i podlewamy delikatnie wodą. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C co jakiś czas dolewając wody.